DELA
Foto: iStockphoto

Var är visionerna för närvårdarna?

Saltvik oroar sig för bristen på närvårdare i landskapet, och enligt kommunen behöver Åland locka till sig människor utifrån för att täcka behovet. Det kan finnas en enkel men något kontroversiell lösning: inför kortare arbetsdag för närvårdare, men med bibehållen lön.

Nya Åland har två dagar i rad rapporterat om bristen på närvårdare. Först ut var en artikel om Saltvik som ska tillsätta 7,25 närvårdartjänster för att bemanna det utbyggda vårdhemmet redan i december och bristen på närvårdare gör utmaningen ännu svårare. Enligt äldreomsorgschefen i Saltvik behöver kommunen se sig om i Sverige och i Svenskfinland för att täcka behovet.

Henry Lindström, ordförande i Saltviks äldreomsorgsnämnd, säger till Nya Åland att den omtalande äldreboomen redan är här, det är alltså inte ett framtidsproblem.

 

I gårdagens Nya Åland berättade hälso- och sjukvårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) att en del av lösningsmodellen är att införa en ny yrkesbeskrivning, med kortare utbildning än närvårdarutbildningen, som kan ta över en del av arbetsuppgifterna – till exempel bädda sängar, städa, hjälpa patienterna med hygien och matning. Och det är väl inga större fel i den tanken, även om det går att ifrågasätta attraktionskraften i ett yrke där några av de tyngsta delarna av närvårdaryrket är kvar – men lönen troligtvis är ännu lägre. Men att lätta på utbildnings- och kompetenskraven kommer knappast att lösa personalbristen. Och trots att hälso- och sjukvårdsministern något magstarkt inte tror att lönen är avgörande för hur många som väljer att söka sig till närvårdaryrket (det skulle i så fall vara ett av få yrken i världen där ökad lön inte ger ökad attraktionskraft) så lär vi inte översvämmas av närvårdare som tar med sig flyttlasset från Pargas till Åland för en extra hundring i plånboken eller för att de övriga förutsättningarna på Åland är så fantastiskt bra.

 

Så varför inte överväga att gå en något mer radikal väg. Locka närvårdare med förkortade arbetstider, fast med bibehållen lön. Det är förstås inte en universallösning som suddar ut alla problem. Men det finns en rad försök och studier som visar fördelarna.

I veckan skrev SVT om en ny rapport från det svenska Arbetsmiljöverket som visar att ohälsan har ökat på svenska arbetsplatser under 2020. Den största gruppen som upplever arbetsrelaterade besvär är kvinnor inom vård och omsorg. Kortare arbetsdagar kan motverka just sådana problem.

Införandet av kortare arbetsdagar på Svartedalens äldreboende i Göteborg resulterade i att människor blev piggare, gladare och mindre stressade vilket också gav positiva effekter för de boende. Även sjukfrånvaron minskade.

Den stora invändningen är ökade kostnader – men på sikt kanske de kan mildras av att personalen mår bättre och därför klarar av att göra jobbet längre. Vikariebehovet lär också minska. Det skulle dessutom vara något som faktiskt kan locka människor både till yrket och till Åland.

 

Åland tycks vara bra på att försöka täcka upp kompetensbrist inom yrken med lite mer medial dragningskraft (i brist på ett bättre ord). Ett tydligt exempel är den nya it-utbildningen som i tisdags lanserades av landskapsregeringen och Paf. Åtminstone vad gäller beskrivningen liknar den mer ett tävlingsprogram på tv än en utbildning. Där ska de studerande efter en tuff och omfattande antagningsprocess lösa problem på tid genom att ta hjälp av varandra – utan vare sig fasta klassrum eller lärare. Det ska vara rätt typer av människor som söker sig till utbildningen – med rätt driv.

Samtidigt konstaterar två ministrar ur landskapsregeringen att regeringen gör precis som vanligt gällande närvårdarutbildningen och att de stora årskullarna som snart behöver serviceboenden inte kommer som någon överraskning.

Lite större visioner skulle man ju faktiskt kunna önska sig. Också vad gäller de som ska ta hand om våra äldre.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp