DELA

Välkommen in till nya Nyan – nu ännu bättre

En dagstidning får aldrig sluta förändras. Då är man död.
Detta vet vi på Nya Åland, och vi försöker leva efter det. Vi försöker leva med dagen, med våra läsare och med vår egen lust till arbetet.
I dag kan vi presentera resultatet av en lång förnyelseprocess – en ny layout på papperstidningen och en sprillans ny hemsida.
Vi hoppas ni skall gilla oss även i denna form.
Jag hoppas också att ni, kära läsare, har fördragsamhet med lite skryt i dagens tidningen. Som chefredaktör kan man inte annat än vara stolt över väl utfört arbete, och när det arbetet dessutom utförts till låga kostnader och under tidspress blir man alldeles lyrisk.
Heder och ära för dagens stora förändringar går till våra redigerare Sebastian Boman och Magnus Andersson. Ett stort tack till ständiga konsulten Marcus Wallén på Expressen, som till priset av en pizza på Fantasia gett oss ovärderlig hjälp och rådgivning. Och naturligtvis till hela vår it-avdelning, som heter Daniel Räinä, som tillsammans med PBS skapat en ny hemsida vars användningsmöjligheter vi bara börjar lära oss att se.

När man är en liten och relativt fattig tidning som inte ens börjat bli ett mediahus ännu (mediahus ska man vara i den nya världen, att bara ge ut tidning räcker inte) så får man jobba med andra saker än de stora drakarna. Vi förlitar oss på vår egen fantasi och våra egna resurser, och det räcker väldigt långt.
Tanken med den nya hemsidan är att vi äntligen ska ta steget fullt ut till en aktiv kommunikation med läsarna. Det ska vara enklare och lättare att ta kontakt, att kommentera, att skicka in bilder, att ta del av Nyans utbud i flera kanaler. Det är vår tro att Nya Åland inte bara är produkten papperstidning, utan att innehållet i tidningen är det människor vill ha, oberoende av vilken kanal man väljer.

En ny layout ska kännas som en vårstädning, som om gardinerna är nystrukna och fönstren är tvättade mot omvärlden och allt gammalt skrot bortstädat ur hörnen. För oss som jobbar med tidningen alla dagar känns det som en nystart. För er läsare är förhoppningen att ni ser tidningen och det vi producerar på ett nytt sätt, att vi lyckas duka ett ännu smakligare och mer lockande bord än förut.
Oberoende av vad ni tycker hoppas vi att ni ska höra av er. Vi vill veta vad ni tycker både om form och innehåll. Ska man säga det riktigt fint så tror vi att tidningsmakandet är ett meningsbygge som vi journalister och ni läsare gör tillsammans, och om vi inte lyckas engagera er i vårt projekt så kommer vi att förlora er till andra medier som gör det bättre. Den nyhet som ingen läser är ingen nyhet, den är bara ord.

Vi tror också att ni alla därute i det åländska samhället sitter på mängder av berättelser och bilder som vi vill höra. Så småningom börjar vi lära oss att vi journalister kanske inte är de enda som kan berätta era historier, och vi hoppas att Nyans hemsida så småningom ska utvecklas till en kanal där ålänningarnas livshistorier berättas.
Något högtidligt vill jag härmed överlämna dagens tidning till er. I dag njuter vi av att vi kommit i mål med detta som vi jobbat så länge med. I morgon börjar vi med något nytt. Vad tycker ni att det ska vara?

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax