DELA
Foto: Joakim Holmström
Bert Häggblom och Veronica Thörnroos vann flest individuella röster i lagtingsvalet. Blir de nu regeringsbildare?

Vägval för Centern

I den kommande regeringsbildningen kan Centern välja två vägar, att vända sig till Obunden samling eller till Liberalerna.
En väg lär kräva större kompromisser än den andra.

Bara hälften av lagtinget lyckades bli återvalda och väljarna straffade speciellt regeringspartierna hårt. När nu nästa fas ska inledas är det Centern som håller i taktpinnen. Det finns förstås många alternativ men det troliga är en höger-mittenregering, där kommer Centern att försöka sondera först.

Centerns paroll i valrörelsen, precis som Obunden samling har varit att byta ut makten. För att lyckas skapa en majoritet i kommande lagting kan man inte byta ut makten helt, eftersom något av den gångna mandatperiodens regeringspartier troligtvis behöver ansluta för att det ska räcka till majoritet.

Det lär inte bli Socialdemokraterna. Att Socialdemokraterna skulle sitta i en regering vars tydliga målsättning är att rulla tillbaka arbetet med kommunreformen som gjorts den senaste mandatperioden är osannolikt.

Socialdemokraterna straffades också hårt av väljarna och backade mest. Det enda rimliga är en oppositionsroll för S de kommande fyra åren.

Ett tänkbart samarbete som Centern skulle kunna söka är både med Liberalerna och Moderaterna. Det ger en bred regeringsbas med 19 mandat vilket är vad partiledaren Veronica Thörnroos på förhand har aviserat skulle vara att föredra.

Den uppenbara utmaningen blir att få med sig två partier som, precis som Socialdemokraterna, har varit del av regeringen som drivit reformerna som Centern har motsatt sig. Det kommer att uppstå en tuff svekdebatt om Liberalerna och Moderaterna är beredda att överge de stora reformerna som har satts igång. Hur motiverar till exempel Liberalerna ett regeringsprogram med 16 åländska kommuner när man gick till val på en?

Att hitta kompromisser är förstås inte omöjligt, men för att alla ska kunna hitta en överkomlig väg framåt behöver man mötas på mitten. Centern är i och för sig störst med god marginal, men behöver ändå bygga allianser.

Det som talar för att Moderaterna blir lättare att övertyga än Liberalerna är att samtliga nya moderata lagtingsledamöter inte är nedtygnda av den nuvarande mandatperioden. De två moderata ministrarna föll ur lagtinget (men kan komma in om MSÅ får två ministerposter), och varken Tage Silander eller Annette Holmberg-Jansson har varit med i landskapsregeringen.

Samma kan inte sägas för Liberalerna där visserligen en regeringsmedlem, Mats Perämaa, får lämna men där Katrin Sjögren har varit lantråd.

Ett annat troligt scenario är att Centern först sträcker ut handen till Obunden samling. Partiledarna Thörnroos och Bert Häggblom har kommit bra överens de senaste åren och det skulle rimma väl med båda partiers valbudskap att byta ut makten.

En regeringsbas med C och Ob räcker dock inte, varför ytterligare ett parti måste in. MSÅ ligger nära till hands även i denna konstallation och skulle skapa den höger-mittenregering som samtliga partier har önskat sig i valrörelsen. Det skulle ge ett regeringsunderlag på 17 mandat i lagtinget vilket skulle motsvara situationen de fyra senaste åren.

Väljarna förändrade maktbalansen i lagtinget, men det betyder inte att kommande regeringsbildning behöver bli enkel. Centern behöver göra ett vägval, hur många partier som suttit vid makten ska man byta ut? Och vad får man då?