DELA
Foto: Stefan Öhberg

Våga satsa på Pommern, det är hon värd

Är möjligheten till vård viktigare för ålänningarna än Pommerns docka? Naturligtvis. Men det går inte att jämföra dem rakt av.
Landskapsandelarna ska göras om för att minska kostnaderna för landskapet, Ålands hälso- och sjukvård måste spara ett par miljoner och det dras in lite här och lite där för att spara pengar för landskapet Åland.

I nästa andetag talas om långt över tio miljoner euro för en Vårdöbro, om 3,2 miljoner euro till Kraftnät Åland för att sänka elavgifterna för näringslivet (läs Orkla. Det var deras hot om indragning av verksamheten som satte bollen i rullning.) och nu löften om maximalt fem miljoner euro till ett bygge av en docka till Pommern. Hur kan det finnas pengar till stora projekt och byggen, men inte till det som vi ålänningar måste få, som vård, skola och omsorg?

Man jämför äppel och päron. Ett fungerande samhälle måste våga satsa även i spartider, annars stannar samhället upp och man sjunker djupare. Det är ett populistiskt argument att skippa alla investeringar och byggen när det är spartider. Det måste finnas pengar för långsiktigt planerande för investeringar som kan vända konjunkturen uppåt. För att använda en kliché: hålla samhällets hjul snurrande.

Åland är beroende av turism både på grund av sin sjöfart och sina hotell och stugbyar. Turisterna konsumerade 91,3 miljoner euro i land år 2013 enligt en Åsub-rapport. Men turisterna kommer inte om det inte finns något som lockar och konsumerar endast om det finns något att lägga pengar på.

Turister vill alltså ha mer än en båtresa och ett rum. De behöver upplevelser och Pommern är en turistattraktion med cirka 30 000 besökare varje säsong enligt uppgifter från muséet. Och med den nya satsningen vill man naturligtvis öka besökarantalet. Säsongen för Pommern i det här skedet är maj–september, vilket betyder att den är tillgänglig för turister utöver den korta högsäsongen i juli.

Man kan konstatera att Pommern är viktig för turismen på Åland och då behöver man satsa på den. Landskapets bidrag till Pommerndockan kommer från Paf-medel (2,75 miljoner euro) och en miljon från ett danaarv. Pengarna tas absolut inte från de inbesparade medlen från ÅHS.

Det är oerhört bra att varje satsning med landskapets pengar, och kommunens med för den delen, granskas av allmänheten. Men man måste också komma ihåg nyttan av satsningen, i det här fallet för turismen på Åland.

Pommern är ett speciellt segelfartyg och ett landmärke för Mariehamn och Åland. Fartyget står på ett utsatt ställe och har varit några meter ifrån att rammas av åtminstone ett kryssningsfartyg. Pommern rostar och nitarna släpper. Oberoende måste något göras åt Pommern om hon ska vara kvar och vara en turistattraktion på Åland.

När man ändå måste göra något kan man passa på att göra det till något alldeles extra, som ökar intresset för att besöka Pommern, Mariehamn och Åland. Då betalar sig de satsade pengarna tillbaka med råge.