DELA
Foto: Maurizio PesceNYTÄNKARE Elon Musk tillsammans med sin elbil Tesla som trots förståsigpåarnas tvekan tagit världen med storm. Nu siktar Musk vidare, mot hushållens elförbrukning.

Våga, Åland!

En amerikansk entreprenör är på väg att förändra sättet vi ser på energi. Snart kommer alla att tala om Elon Musk på samma sätt som vi talar om Steve Jobs, Bill Gates eller Benjamin Franklin.
Han har en idé, en idé som han tror stenhårt på. Han satsar sin förmögenhet på att han har rätt. Längs vägen är det många, inklusive undertecknad i det tidigare bilredaktörslivet, som skakar på huvudet och menar att det där inte kommer att bli något.

Men det får inte Elon Musk att tappa sugen, tvärt om.

I dag hyllas Musks elbil Tesla unisont som världens bästa i sin genre, och den är på väg att sätta standard för kommande generationer av personfordon. Prestanda, miljövänlighet och lyx har gjort att kändiseliten gärna visar upp sig framför paparazzikamerorna när de kör sin Tesla.

Men Musk har inte som målsättning att bara bygga en fotogenisk och vacker bil för eliten. Han har en mission.

Jämsides med utvecklingen av Tesla har hans företag också tagit steg när det gäller batteriteknik. I förra veckan presenterade Musk ett nytt system som gör den möjligt för privatpersoner att med hjälp av batterier lagra solenergi.

Problemet med solenergi fram till nu har varit att den varit i princip omöjlig att lagra. Oftast används den till att värma vatten under dagens ljusa timmar, men om vattenvärmen inte räcker till måste man ändå använda ”vanlig” energi under de icke solbelysta timmarna.

Musks nya batterier klarar av att lagra upp till 10 kilowattimmar.

Ett annat problem med lagring av el har varit batteriernas storlek och pris. Inte minst när det gäller elbilar har detta varit ett stort problem. Mindre batterier ger kortare körsträcka, större batterier ger en tyngre, och därmed mer energikrävande, bil.

Nu har Tesla, enligt Musk, hittat ett sätt att lagra el i betydligt mindre batterier. Washington Post kallar det för Teslas gröna revolution.

Att använda solenergi dygnet runt skulle kunna drastiskt reducera behovet av fossilt bränsle som kol-el eller naturgas. Eller kärnkraft för den delen.

Åland är välsignat med mängder av soltimmar, så för oss är detta goda nyheter. Åland ligger redan långt framme vad gäller vindkraft. Nu är läge att börja titta på allvar också på solkraften, speciellt med de nu presenterade lagringsmöjligheterna.

Och när de som bestämmer ändå är i farten, kanske skulle det också vara läge att göra något åt möjligheterna till miljövänligare bilism på den gröna ön i det blå havet.

I åratal har talats om att Åland vore en perfekt plats för elbilar. Och det vore det. Om det inte vore för avsaknaden av kontakter att ladda sin bil i. Några privata initiativ har tagits på området, och det är fantastiskt bra, men från politiskt håll önskas det mycket, men görs lite.

I dag finns ett enda ställe att tanka alternativt bränsle på för vanliga bilister på Åland, och då handlar det om den omdebatterade etanolen. Ingen biogas, ingen offentligt ägd elstolpe.

Elon Musk kan komma att ändra sättet vi skapar energi på, på samma sätt som Jobs revolutionerade våra telefoner och Gates våra datorer.

Den som hänger med tidigt i utvecklingen brukar tjäna stort på det längre fram. Våga, Åland!