DELA

Ursprungsmärkning hindrar inte fusk på vägen

Hur många minns galna ko-sjukan?
Det talas inte mycket om den längre, men när den härjade som värst var många rädda för att äta kött. BSE var smittsamt och kunde leda till döden. Orsaken till sjukdomen ansågs vara att kor utfodrades med kött- och benmjöl, där man malt ner rester av döda djur.
Utöver att det var direkt farligt så låter det inte heller aptitligt och är sedan drygt 10 år förbjudet i hela Europa.
Andra matskandaler har handlat om hur maten fraktas kors och tvärs genom Europa innan den hamnar på våra tallrikar. Den blir inte skadlig för hälsan, men är det nödvändigt? Hur påverkar det miljön? Det handlar inte bara om potatis, som odlas i ett land, tvättas och skalas i ett annat och förädlas i ett tredje. Transporterna av slaktdjur från uppfödare till slakterier hör till något av det värsta man har sett dokumenterat.

Nu handlar det om att dyrt kött har bytts ut mot billigare i fördigmatprodukter. Det är inte förbjudet att använda hästkött i lasagne. Det är inte farligt, inte om köttet är kontrollerat och friskt. Men när det står ”nöt” på förpackningen istället för ”häst” så luras vi att betala mera för varan än den är värd. Plus att många av olika skäl väljer att inte äta häst.
Och än en gång rullas bilden upp av en nästan oigenomtränglig fram och åter-transport från ursprunget till tallriken. Hästköttet kommer från Rumänien, där häst är vanlig mat. Hästar slaktas, förpackas och exporteras som häst. Efter det sänds köttet fram och åter mellan Frankrike, Cypern och Luxemburg innan det hamnar i kyldiskar runtom i Europa. Inte som häst utan som nötkött.
Var det byter från häst till nöt vet vi inte. Det är någonting som polisen i EU får reda ut.

Inom EU har det höjts röster för att också livsmedel, som förädlas på vägen från producent till konsument, skall ursprungsmärkas. I dag står förädlingslandet som ursprungsland på den sortens livsmedel, vilket är litet konstigt. Men skulle en ursprungsmärkning vara till någon nytta i fallet med hästköttet? Om rumänerna exporterar häst som häst, men det på den färdiga maten står ”nöt” och ursprungsland Rumänien, blir det rätt då?
Borde man kanske nämna alla andra inblandade länder på matens väg? Om inte annat så kunde det få oss konsumenter att reagera på och ifrågasätta hanteringen. Och möjligen få ett slut på att frakta maten kors och tvärs. För det är där felet ligger, att skumma aktörer kan komma in halvvägs och ”tvätta” köttet så som andra skumma aktörer tvättar pengar.
Om EU kan få stopp på det med de DNA-tester man nu har enats om så är det bra. Om inte så krävs andra, mer effektiva åtgärder. Fusk lär vi aldrig komma ifrån, men fusk som vi känner till måste gå att stoppa.

Harriet Tuominen