DELA

Turist-Åland behöver tänka på detaljerna tillsammans

Om man åker buss till Hummelvik och tror att bussens tidtabell ska vara synkroniserad med färjtidtabellen, så har man fel. Det blidde inget av det, för pengarna tog slut.
Är detta turist-Åland i ett nötskal: ”Våra tidtabeller är satta efter hur färjorna går på vintern och fastlagda så”?
Det säger assisterande trafiledare Henrik Lammi på Viking Line, och det är absolut inte hans fel. Inte heller är det Gunilla Karlssons fel, som på Ålandstrafiken förklarar att det inte anses finnas ett tillräckligt stort behov av kollektivtrafik för att spendera pengar på utökade busstidtabeller.
Byråchefen på landskapsregeringens trafikavdelning Mikael Korpela säger att det nog är tänkt att buss- och färjtider ska vara synkroniserade, och att bussbolagen förväntas anpassa sig till ändrade färjturlistor. Henrik Lammi fortsätter: ”Enligt vårt arbetsavtal måste vi betala våra anställda mer i timersättning efter klockan 18, vilket landskapet inte täcker.”

Allt rimligt och förståeligt. Inte finns det pengar och inte får det bli dyrare och passagerarna är för få, och regnar gör det dessutom.
Summan av kardemumman är att de turister som trotsat biljettpriser, uselt väder och dåliga kommunikationer får bli sittande vid färjfästet ganska långa stunder, i ur och skur.

Precis som i Mariehamn, när man slutade med den avgiftsfria busstrafiken och drog ner turerna, tycks man tro att efterfrågan på kollektivtrafik måste uppstå ur ett vakuum och bli stort, innan man kan svara mot det. Detta utan att greppa att folk fixar sina transporter på annat sätt (=privatbilism) om ett bra kollektivt alternativ saknas.
Bra kollektivtrafik är att uttrycka en vilja att
a. minska privatbilismen, som är en av våra största miljöbovar
b. erbjuda service till turister och fastboende som inte är bilburna

Om vi nu håller oss till det senare, hur vi bemöter våra turister på Åland, så är det tyvärr mycket som är just så där halvdant. Man har orkat en bit, men inte ända fram. Man har tänkt lite, men inte tillsammans. Det är snudd på att vi bemöter besökarna som kommer hit med ett lätt överseende för att de inte fattat bättre än att komma till ett sådant halvbra semestermål, med halvdåligt väder och halvdålig service, och inte är det så bra med sevärdheterna heller.

Utom att det ju inte stämmer. När detaljerna fungerar är Åland ett bra turistmål. Det är vackert, det är rent, det finns saker att göra och det finns saker att se.
Under de kommande juliveckorna kommer frenesin i sommarevenemangen att öka, för att kulminera i den vecka då bland annat Åland Pride, Rockoff, Sjödagarna och Vikingamarknaden hålls. Samtliga är tillställningar med någon form av offentliga bidrag.

Kanske samhället här kunde utöva lite mild givarmakt här, och dela upp högsäsongen i bitar som roterar från år till år, och där den arrangör som absolut vill hålla fast vid den sista veckan i juli varje år kanske får klara sig med lite eller inget offentligt stöd.
Sålunda kanske det blir lite pengar över för att fixa en så i grunden enkel men viktig sak som att synkronisera tidtabeller.
Det ska vi ju klara av.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax