DELA

Trist vision av total stagnation i kommunerna

Centerns gruppordförande Runar Karlsson satte ner foten på allvar i måndagens budgetdebatt.
Sexton kommuner ska det vara, och inget annat, och det är Centerns linje det.
I bänken satt en rad ministrar i den gemensamma regeringen och blinkade. Riktigt så var det ju inte man tänkte jobba, att porten till en av de vägar man vill undersöka ska smällas fast när man precis börjat med samhällsreform-arbetet.

Nogsamt har både lantrådet Camilla Gunell (S), kansliminister Gun-Mari Lindholm (Ob) och partikamraten och finansministern Roger Nordlund (C) varit försiktiga i sina uttalanden om antalet kommuner. Man har lyft fram de strukturella förändringar man är överens om, och lämnat andra saker öppna för att slippa backa när den politiska verklighetens kompromisser kommer emot, och för att slippa låsa sig innan det finns ett konkret förslag.
Liberalernas partiordförande Viveka Eriksson sade i Rakt på i Åland24 att Liberalerna vägrar diskutera antalet kommuner, utan bara diskuterar kommunal service.

Inom Åländsk Center finns en grupp med ett stort behov av att markera revir i denna fråga. Nu. Uppenbarligen är Runar Karlsson en av dem, och uppenbarligen ansåg han det så viktigt att han nästan lät som en oppositionspolitiker i en budgetdebatt om en budget som inte innehåller ett ord om kommunsammanslagning.
Det resonemang som Runar Karlsson förde, där han målade upp ett fullmäktige för en Norra Ålands kommun bestående av ett antal regionalt invalda representanter som jobbar bara för sin egen knut och sin egen by, den är sannerligen nedslående.

Ännu mer nedslående är det att Runar Karlsson resonerar på samma sätt om sin plats och sitt uppdrag i Ålands lagting. En representant för Saltvik i lagtinget, inte en centerpolitiker för hela landskapet.
Runar Karlsson målar upp en förfärlig framtid där representanterna för Finström och Saltvik skulle styra hela norra Åland med enkel majoritet, och därmed placera all service i sina egna (forna) kommuner.

Är det verkligen så att inte en enda kommunpolitiker på hela norra Åland skulle frestas att se helheten? Inte en enda som skulle arbeta inte bara regionalt utan också partipolitiskt? Inte en enda som skulle söka allianser över de tidigare kommungränserna för att åstadkomma saker för helheten?
Så illa kan det inte vara ställt.

Samhällsreformen är inte en fråga om, utan hur. Det är helt klart att serviceproduktionen i framtiden inte kan vara organiserad som i dag, för det har vi inte råd med. Åsub har med all önskvärd tydlighet visat hur befolkningsutvecklingen tvingar fram förändringar, vare sig vi vill det eller inte.
Så, vad ville Runar Karlsson? Varför var det viktigt, just nu, att spika fast tesen om Ålands sexton kommuner på lagtingsporten, när det i regeringen pågår en diskussion och ett ambitiöst arbete för att förändra framtiden på ett kontrollerat sätt.

Låt oss anta att det inte handlar bara om antalet kommuner, detta utspel, utan om ledarskapet inom Centern. Om så är, har Runar Karlsson berättat att med honom som ledare blir allt vid det gamla. Och dessutom att allt gammalt groll alltid kommer att finnas kvar.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax