DELA
Foto: Jens Ohlsson/Socialdemokraterna

Tre är en för mycket i blockpolitik

Det svenska valresultatet visar svagheten i en blockpolitik där nästan 18 procent av väljarna inte vill ha varken ett rödgrönt alternativ eller en borgerlig allians.
Det blev så jämt som de flesta trodde. Det blir så rörigt som många har förutspått.

Efter valkvällen är mandatfördelningen 144–143 till de rödgrönas favör, det motsvarar 0,3 procentenheter. Det tredje ”blocket” Sverigedemokraterna samlade 62 mandat. Än finns poströster att räkna så ingen vågar sia om vem som faktiskt ska regera Sverige.

Under valkvällen utropade sig förlorarna till vinnare, och vinnarna hade i flera fall önskat mer.

De stora förlorarna är regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt borgerliga Moderaterna. Ändå firade de som vinnare.

Socialdemokraterna fick mindre än 30 procent än rösterna för första gången på nästan 100 år. Men i opinionsundersökningarna under valrörelsen har det sett betydligt sämre ut och en stark spurt var en tillräcklig orsak att fira. Miljöpartiet hängde på fyraprocentsspärren men klarade sig kvar i riksdagen vilket får ses som ett ljus i mörkret för dem. Moderaterna backade rejält, men Alliansen gick framåt.

Gladast var Kristdemokraterna som har varit under fyraprocentsspärren under stora delar av mandatperioden men nu har över sex procent av rösterna. Centern hade starka siffror för ett år sedan och trots att de gjorde ett bra val så fanns det en känsla av att det kunde ha gått ännu bättre. Samma för Vänsterpartiet som drömde om ett stöd över tio procent, men landade strax under åtta.

Sverigedemokraterna ökade och stärkte sin roll som vågmästare men blev inte näst störst. De tycks ha övervärderats i opinionsundersökningarna på förhand. Det fanns till och med förhandsuppgifter som visade på att SD kunde få närmare 25 procent av rösterna så 17,6 procent var mindre än de hade hoppats på.

Regeringsbildningen förutspås ta en lång tid. Det försvåras av det låsta läge som de tre alternativen erbjuder. En svag borgerlig allians, ett svagt rödgrönt alternativ och nästan 18 procent som inte är nöjda med något av de statsbärande alternativen gör att regeringsbildandet kommer att kräva speciallösningar.

När Alliansen bildades i början av 2000-talet ritade Moderaterna, Folkpartiet (nu Liberalerna), Centern och Kristdemokraterna om den politiska kartan i Sverige genom att gå samman, och då även föra samman det rödgröna blocket. Alliansen utgjorde en riktig utmanare och kunde under Fredrik Reinfeldt regera Sverige i åtta år. Men Alliansen når nu inte tillräckliga valresultat och det leder till att läget i svensk rikspolitik blir låst.

Alliansen har varit tydlig med att den inte vill regera med stöd av Sverigedemokraterna, den har varit tydlig att den inte vill samarbeta med Vänsterpartiet och att den inte tänker stöda Stefan Löfven som statsminister. Alliansen har varit tydlig med att den vill regera tillsammans. Men om det inte är möjligt, hur länge håller de fyra partierna ihop?

Inget av blocken lyckas uppnå en majoritet i riksdagen utan att ge Sverigedemokraterna en avgörande roll. Det visar på den svenska blockpolitikens inneboende svaghet.

En blocköverskridande regering med till exempel Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna skulle kanske kunna godkännas av en majoritet i riksdagen. En upplöst allians och ett avskaffande av blockpolitiken stärker dock den socialdemokratiska makten eftersom en borgerlig gruppering är det enda reella regeringsalternativet utan Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna.

För att splittra Alliansen måste Löfven erbjuda en betydligt mer lila politik än under samarbetet med Miljöpartiet. Det kommer att krävas stora uppoffringar både från vänster och höger för att skapa ett regeringsalternativ där SD inte får ett avgörande inflytande, vilket är en princip som de flesta av partierna tycks vilja hålla fast vid.

Turbulensen kring regeringsfrågan lär fortsätta och än finns alla kort kvar på bordet. Men det är inte otänkbart att de första strecken för att återigen rita om den svenska rikspolitiska kartan dras de kommande dagarna.