DELA
Foto: Jonas Edsvik

Tråka ut dig – för samhällets bästa

Vår kreativitet och reflektionsförmåga minskar med varje sysselsatt, skärmberoende minut.

I en värld där kreativa ledare behövs mer än någonsin, så uppfostrar vi en generation som sällan finner sig uttråkade.
Januari 2007 föddes Iphonen. Före smarttelefonens introduktion var bussresor, hissväntan och promenader ibland tråkiga.

I dag återfinns få tråkiga minuter i vardagen. För det finns chattar, spel, nyheter, filmer och bildflöden. Chansen är stor att barn jämnåriga med Iphone aldrig suttits sysslolösa eller uttråkade. Det är oroväckande.

Det är oroväckande eftersom forskning visar att tråkiga stunder fostrar kreativitet. Det är när vi låter hjärnan vandra fritt som vi kan göra kopplingar mellan problem och grubblerier, det är när vi dagdrömmer som vi tillåter oss själva att tänka utanför boxen och det är när vi tänker tillbaka på gamla minnen och reflekterar kring relationer i våra liv som vi bygger våra personliga narrativ och kan staka ut vägen framåt.

Istället är vi ständigt sysselsatta, men okoncentrerade som aldrig förr. För tio år sedan bytte vi fokus i våra arbetsuppgifter var tredje minut, nu gör vi det var 45:e sekund. Genomsnittspersonen kollar sina e-mejl 74 gånger om dagen och klickar upp en ny aktivitet på datorn 566 gånger.

Varje gång vi byter fokus så förbrukar vi hjärnenergi och så kallad ”multi-tasking” är en myt. Det betyder inte att man har kapaciteten att göra fyra saker samtidigt, det betyder bara att man snabbt byter mellan aktiviteterna.

När vi är stressade byter vi fokus ännu oftare och forskning visar att ju mindre sömn man får desto mer sannolikt är det att man kollar sociala medier såsom Facebook. Och mer skärmtid fragmenterar vår koncentrationsförmåga ännu mer. Det hela blir en ond cirkel, där kreativiteten, reflektionen och problemlösningsförmågan är de stora förlorarna.

”De flesta människor försöker undvika att ha tråkigt. Det känns obekvämt och man blir rastlös. Om vi upplever att vi inte har något att göra fyller vi ut tomrummet i våra hjärnor”, det säger utbildningsforskaren Teresa Belton i en artikel i Sydsvenskan. Och det börjar tidigt. Många barn idag har tillgång till ipad, spel och teve som fyller tomrum mellan skola och fritidsaktiviteter, att ha tråkigt är inte ett alternativ.

Forskaren Sandi Mann, som specialiserat sig på just tristess, uppmanar föräldrar att kultivera tid och utrymme för barn att ha tråkigt. ”Att hitta sätt att underhålla sig själv är en viktig egenskap”, skriver hon i tidningen The Psychologist.

Och det är en egenskap som blir allt viktigare i en värld som är allt mer komplex och i behov av visionärer, kreatörer och problemlösare. Men dessa föds ur sysslolösa minutrar, inte ur skärmtid och ständig uppkoppling.