DELA
Foto: Stefan Öhberg

Tillit framom muskler

Förtroendekapital är a och o. Det konstaterar polischefen Johan Pawli som vill att polisen ska bli mer synlig i skärgården.
Att bygga tillit är mycket klokare än att visa auktoritära muskler.

”Om folk blir oroliga varje gång de ser oss så betyder det att vi inte har besökt kommunen tillräckligt ofta”,

Det säger Johan Pawli i torsdagens Nya Åland. Han vill se mer av polisen i skärgården. Ifall myndighetens budgetförslag för år 2021 godkänns kan varje skärgårdskommun få besök en gång i veckan.

”Avståndet är en utmaning. Men för mig är polisens förtroendekapital oerhört viktigt. Vi vill att tröskeln ska vara låg, skapa förtroende. Det behövs inga underliga saker, bara att kliva ut ur bilen och träffa folk, överallt på Åland”.

Att polisen satsar på skärgårdssynlighet av nätverks- och dialogskäl framom krasst brottsförebyggande är klokt och effektivt.

Det har tidigare konstaterats på denna ledarsida att det åländska sociala kapitalet gör att speciellt våldsbrott är relativt sällsynta på våra holmar och skär.

Men samma sociala kontroll kan också leda till en rädsla för att anmäla brott. Antalet rapporterade brott på Åland sedan 2009 ligger på drygt 3 000 varje år. Forskning visar att invånare i just ö-samhällen har en tendens att reda upp brott och konflikter själva istället för att anmäla. Det är förstås en bra sak, att människor har tillit till varandra till den grad att de kan konstruktivt diskutera saker, men det kan också vara så att tröskeln till att kontakta polisen upplevs för hög.

Socialt kapital definieras enligt författaren Robert Putnam som ”sociala nätverk och de normer för ömsesidighet och pålitlighet som uppstår ur dem”. I dessa nätverk behöver polisen ingå.

Det är ingen hemlighet att ålänningar genom tiderna varnat byssborna när polisen kommer. I många kommuner och byar är polisen en sällsynthet och deras plötsliga närvaro kan, såsom Pawli konstaterar, ge upphov till oro. Man tror kanske att något hänt eller så tänker man att polisen är där för att hålla koll på folk.

Där har Pawli tänkt till och ser en möjlighet att skapa en ny dialog med den nya generationen. På Kumlinge besökte man daghemmet och delade ut reflexer. När barnen blir äldre vill Pawli och hans kollegor återkomma för att prata trafikregler.

På så vis blir polisen sakta men säkert inte bara en muskelspännande auktoritet, utan också en del av det sociala nätverket. Någon man vågar prata med även i fall som inte rör olyckor, brottslighet eller oro. Någon man kanske kan småprata om vädret med eller någon man kan ta en kaffe med på skärgårdsfärjan.

Förhoppningsvis kan fler myndigheter ta lärdom av polisens initiativ. Det har under polisens skärgårdsturné inkommit förslag om att inrätta kontorsbås på färjorna. På så vis kunde också andra myndighetspersoner ta sig ut och erbjuda service och närvaro till fler ålänningar.

Tillit och ömsesidigt förtroende är enormt viktigt för ett välmående samhälle. Det drar både myndighet och individ nytta av.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp