DELA

Ta det lugnt, det är jul!

Så är det dags igen att stressa av, ta det lugnt och bara mysa och rå om varann.
Hur enkelt som helst, så varför …
Vi vet det långt i förväg, faktiskt åratal i förväg. Det blir jul varje år, på exakt samma datum. Vi har massor av tid att förbereda oss, så det finns ingen anledning att stressa till det i sista sekunden.
Men som världen ser ut i dag kan man aldrig vara säker på att det blir som planerat. Julklapparna som man har handlat på nätet kanske aldrig kommer fram. På samma sätt kan det gå med barn eller mor- och farföräldrar, som plötsligt sitter fast i snöoväder på någon flygplats istället för att mysa framför brasan hos föräldrar eller barn och barnbarn.

Går det på tok så skyller vi på vädret. Kanske också på flygbolag och luftfartsmyndigheter, som inte flyger eller håller fälten öppna bara för att det är litet dåligt väder.
Men väder har vi alltid haft. Det kan inte vara vädrets fel om vi inte kommer fram i tid. Det måste bero på att vi har startat för sent. Vi utgår från att om det går ett flyg som landar fem före julafton så skall vi inte behöva ta ett som landar ett dygn tidigare. Eller ta båt eller tåg.
Och vi räknar nästan aldrig med att det inte går att resa. Trots det kunde vi i går läsa om julfirare, som var strandsatta runtom i Europa på grund av snöovädret tidigare i veckan. Och ett nytt kan vara över oss redan när den här tidningen delas ut.
Undra på att vi blir stressade om allt inte fungerar som det var tänkt.

Just den här julen har familjen gjort sin resa, i snöoväder. Nu skall vi ladda upp med mat, brasved och annat trevligt och nödvändigt och sedan får det se ut precis hur det vill på utsidan, inget kan rubba lugnet inne i stugan (det är planen).
Alla kan inte ha det så. Det finns de som måste jobba för att vi andra skall ha det tryggt och bra: sjukvården, räddningstjänsten, polisen, sjöbevakningen, snösvängen och många fler. Alla dem skall vi skänka en extra varm tanke när vi sitter där i fåtöljen, men pläden över fötterna och läser nyaste julklappsboken medan tv:n står på ljudlöst.
Alla kan inte, men några till skulle klara det. Det gör inget om det nästan känns litet tråkigt. Det är bara bra som kontrast till det höga tempo vi normalt förväntar oss av oss själva och andra.
Vi kan till och med försvara viss lättja med det bästa av samveten: Med tanke på miljön är det bra om vi gräsrötter kan hålla oss litet lugna medan världens ledare försöker enas om utsläppsnivåerna.
Som klimatmötet i Köpenhamn utvecklades så är det uppenbart att vi inte kan ta det lugnt tills det finns en överenskommelse. Men många kan varva ner litet åtminstone under resten av den här veckan. Gör det!

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax