DELA
Foto: PRIVAT

Syriens sak är vår

Vi får inte tröttna på att hjälpa, vi får inte förlora vår medkänsla.

Den internationella flyktingorganisationen International Rescue Committee har kartlagt vad invånarna i tolv europeiska länder känner inför de syrier som flyr kriget i sitt hemland. Resultatet blir sammanräknat att 75 procent av de tillfrågade känner medkänsla för de syriska flyktingarna. 75 procent kan visserligen ibland vara en hög siffra, till exempel gällande valdeltagande. Men när det kommer till medkänsla är 75 procent ett underbetyg. Var femte tillfrågad person känner inte medkänsla för människor som flyr för sina liv. När blev vår värld så hård och kall eller ännu värre – har den alltid varit det?

För några dagar sen var det jämnt ett år sedan bilden på den lilla flyktingpojken Aylans döda kropp spreds runt om i världen. För många kom bilden som ett uppvaknande, en käftsmäll vi nog behövde för att reagera och för att öppna plånboken.

Tyvärr är vårt minne allt för kort. Vi vill inte eller orkar inte bry. Vi sticker huvudet i sanden och blundar för fakta och bläddrar vidare i tidningen till trevligare läsning. Vi är övermätta på krig och flyktingar.

På tal om mättnad – hungerdagen, som nu har 30 år på nacken, arrangerades förra veckan och är för många ålänningar ett tillfälle då man skänker en slant. Enligt Olof Colin på Röda Korset, är ålänningarna tillsammans med åbolänningarna de givmildaste i landet. Några euro känns inte alls för de flesta av oss, men ger oss kanske ett lite bättre samvete.

Den hårda sanningen är tyvärr att detta inte räcker. Långt ifrån.

Kriget i Syrien har pågått i snart fem år och totalt 12 miljoner syrier är i behov av hjälp. Över fyra miljoner av de syriska flyktingarna befinner sig i närliggande länder och ungefär 7,6 miljoner syrier som har tvingats lämna sina hem är fortfarande kvar i Syrien, enligt uppgifter från FN.

1 752. Så många syrier finns i Finland enligt FN. Vi borde rimligtvis ha plats med några fler.

Finland sparar , Åland sparar, ÅHS sparar. Visst är det tråkigt, men vi måste kunna hålla flera perspektiv i huvudet på samma gång. Ett krig är ett krig. Det är västvärldens plikt att göra vad vi kan.

Uttalanden så som ”inte kan vi ta hit dem – de kommer att begå terrordåd” hör man ibland. Ni med sådana åsikter – varför tror ni de flyr? För att komma ifrån all terror är det givna svaret. Visst finns risken att ett och annat rötägg kommer med, sådana har vi ju här hemma också. Men de som eventuellt skulle begå terrorbrott här skulle troligtvis också göra det där. Är våra liv värt mera än deras?

Medkänsla är den viktigaste egenskapen som människan besitter. Egenskapen som är grunden för samvaro och samarbete. Utan den finns inget gott.

I förra seklet spreds slagordet ”Finlands sak är vår” runt om i Sverige. Låt oss nu alla enhälligt ljuda ”Syriens sak är vår” och samtidigt öppna plånboken en gång till.