DELA

Synlighet nödvändigt för partiledare

Moderatledaren Annette Holmberg-Jansson har bara det femte starkaste förtroendet av de åländska partiledarna i Åland Gallup.

Att inte vara med i regeringen ger mindre synlighet och ser ut att bli kostsamt för partiledaren.
För lantrådet Katrin Sjögren (Lib) är den senaste Åland Gallup rolig läsning. Nya Åland frågade vilken partiordförande som har störst förtroende bland de åländska partierna. Sjögren har störst förtroende bland alla som deltagit i enkäten och störst förtroende bland de egna partisympatisörerna.

I omröstningen om vilken partiledare som väljarna har näst mest förtroende för (en skild kategori) tar lantrådet första platsen även där. Det är tydligt att Katrin Sjögren har ett stort förtroende både innanför och utanför den egna väljarbasen. Av de som tycker bäst om Katrin Sjögren har fjorton procent av de som röstade inte bestämt sig för vilket parti de tänker rösta på, vilket bådar gott för en kommande valrörelse.

En av de förmildrande omständigheterna kan vara att Liberalerna ställer månadens andra huvudfråga i gallupen vilket betyder att flera liberaler har deltagit i omröstningen än tidigare. Att liberalerna ökar sitt generella stöd i Åland Gallup tyder också på att flera liberala väljare har deltagit i augustigallupen.

För Moderat Samlings Annette Holmberg-Jansson är läsningen knappast lika munter. Bland de egna partisympatisörerna får hon lägst betyg av alla. Hon är också avhakad i den sammanlagda förtroendemätningen om man jämför vilka andra partier som har ungefär lika stort stöd generellt.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Obunden samling får alla mellan 12 och 13 procent av väljarstödet i gallupen. Men Camilla Gunell och Bert Häggblom har båda större förtroende på det sammantagna fältet än Holmberg-Jansson. Bland deltagarna som uppger att de tänker rösta på MSÅ är Annette Holmberg-Jansson störst, med drygt 72 procent. Den partiledare som är näst mest populär bland moderata väljare är Camilla Gunell med drygt 11 procent.

En slutsats är att synlighet är viktigt för en partiledares förtroende. Annette Holmberg-Jansson är gruppledare i lagtinget, men inte med i regeringen som partikollegorna Wille Valve och Mika Nordberg. Hon är inte heller med i kommunpolitiken i Jomala. Där hon sticker ut är i samband med styrelseordförandeuppdraget i ÅHS, men i och med ÅHS sparkrav är det knappast entydigt positivt att synas enbart i sådana sammanhang.

Inte heller i förra valet drog hon särdeles mycket röster. Starkast röstmagnet var Tage Silander, totalt på en tredjeplats med 460 röster, och Johan Ehn med 365.

Det betyder inte att Holmberg-Jansson har misskött sitt uppdrag, utan att den återkommande synligheten är viktig för rollen som partiledare.

I nuläget är det inte ett problem, men när det börjar närma sig en valrörelse behövs en tydligt profilerad partiledare. Någon som väljarna känner igen, som syns i offentligheten och som kampanjar för hela partiets räkning. I de åländska valen är person viktig, det betyder att andra kandidater än partiledaren kan göra starka val å Moderaternas vägnar.

Men att lyckas övertyga de osäkra väljarna i till exempel partiledardebatter och offentliga framträdanden är konkurrensen tuff. Bland de övriga åländska partiledarna finns några av förra valets stora magneter som Katrin Sjögren (flest personliga röster 2015), Veronica Thörnroos (näst flest personliga röster 2015) Camilla Gunell (fjärde flest personliga röster) och Bert Häggblom (sjunde mest personliga röster).

Enligt Sifo finns det fem punkter som är avgörande i ett val, partiledaren är en av dem. Det är dags för Moderaterna att antingen jobba aktivt för att höja Holmberg-Janssons profil eller hitta någon som väljarna, både generellt och i de egna leden, har större förtroende för.

Annars finns det en risk att partiet halkar efter.