DELA

Symboliken haltar när man sparar på dyraste stället

Spelar det någon roll om kostnaderna för stadens budget-seminarium uppgår till 5.000 eller kanske 3.000 euro? Är våra folkvalda och tjänstemän inte värda ett visst mått av komfort och avkoppling när de ska fatta viktiga beslut?
I sak, i praktiken, är det så lite pengar det rör sig om att det faktiskt inte spelar någon roll. I praktiken är det också bra med en viss avskildhet och koncentration kring budgeten, en bubbla som inte uppstår om man inte både mentalt och fysiskt skärmar av sig från vardagens alla små tidstjuvar, som middagsplanering, dagishämtning, vilket favoritprogram som går på tv, eller vad det nu kan vara.

Symboliskt är det förstås helt galet, och symbolisk kommunikation är självklart viktigt.
Det stadsledningen borde ha tänkt på, nu och alltid, är att man när man ska ha andra att spara och snåla gärna också ska späka sig själv lite grann. Man kan inte med full trovärdighet kräva att andras arbetstid och arbetsvillkor klart ska försämras om man själv inte är beredd till minsta uppoffring ens under en kort period av två dagar. Även om det är symboliskt.

Det är liksom öppet mål om man i de förslag som diskuteras tycker att till exempel socialförvaltningen ska klämmas in i stadshuset, alla dagar hela året, medan stadsledningen nödvändigt ska till Silverskär för att fundera på om man ska genomföra denna åtgärd.
Till Petri Carlssons (M) försvar, som i egenskap av stadsstyrelsens ordförande är den som fattat beslutet, får sägas att han bara följer praxis. Budgetseminarier har man åkt på förr, och kanske har man till och med varit mer generös med offentliga medel förut än vad man är i dag.

Det som är nytt är att man i flera olika sammanhang under det gångna året diskuterat hur allmänna medel används och vilka privilegier de som styr ska åtnjuta. Senast i tisdags talade Petri Carlsson i en intervju i Åland24 om vikten av att se över kostnaderna i staden och att rätta munnen efter matsäcken.
Landskapsregeringen åkte på sitt budgetseminarium till Degersand i Eckerö, till en betydligt lägre kostnad än staden får punga ut med, och finansminister Roger Nordlund (C) tycker att det var självklart att välja platsen med utgångspunkt i den finansiella situationen.

Politik är praktisk handling och symbolisk kommunikation. I bästa fall med samma budskap.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax