DELA
Foto: PRIVAT

Sverige förlorar mer än Finland vinner

Nordea, nordens största bank, flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors.

Det är en prestigeförlust för Sverige och en vinst för Finland.
För den vanliga bankkunden förändras ingenting, varken i Sverige, Finland eller på Åland. Men i kampen mellan stater och stora företag är nyheten av större betydelse.

Finland är en del av EU:s bankunion. Det ger Nordea samma spelregler som de europeiska konkurrenterna och en långsiktighet vad gäller regler och lagar. EU:s regelverk är större och ändras inte lika lätt som Sveriges, därför vet Nordea vad som gäller också i det längre perspektivet.

EU:s bankunion bidrar, enligt koncernchef Casper von Koskull, med lägre avgifter. Nordeas ledning och Sveriges regering har i ett halvår varit i strid om avgifter, en kamp som nu båda ser ut att gå förlorande ur – i alla fall på kort sikt.

Avgörandet föll kring bråket om resolutionsavgifter, en avgift som staten ska kunna använda som en försäkring vid en bankkris. Det ger en trygghet för staten om en ny bankkris skulle uppstå. I våras aviserade den svenska regeringen att resolutionsavgifterna skulle höjas i Sverige.

De höjda avgifterna skulle bli tuffare mot Nordea i förhållande till den bankskatt som den svenska regeringen också har tänkt införa. Enligt tidningen Dagens Industri skulle avgifterna ha kostat Nordea 5,5 – 6 miljarder kronor från 2019.

– Bankerna måste ta ett större ansvar, tycker den svenska regeringen.

– Banksektorn kan inte vara en ko som man mjölkar ändlöst, sa styrelseordförande Björn Wahlroos och Nordea hotade med att flagga ut.

Den svenska regeringen backade delvis, resolutionsavgifterna höjs men ska sedan sänkas successivt. Det räckte inte för Nordea. Kon gick till sist över ån.

Finland får tack vare flytten en orsak att stoltsera med ett företagsklimat som lockar stora aktörer. Nordeas omsättning är större än Sveriges BNP och tre gånger större än Finlands. Men bankens storlek innebär också en ökad risk.

Enligt EU är Nordea en av Europas 30 systemviktiga banker, den är alltså för stor för att gå i konkurs. Ansvaret Nordea om en bankkris skulle uppstå ligger på EU:s bankräddningsfond SRM, i stället för den svenska staten.

Om någon vinnare ska utses i den här duellen måste det ändå vara Finland. I Finland jublar både statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo över beskedet och önskar att flera stora företag följer Nordeas exempel och flyttar sina huvudkontor till Finland.

För affärsmannen Sipilä, som gått in för affärsverksamhet, är det en personlig framgång. Men Finland får också ett större ansvar för att banken sköts korrekt och en större risk om det i framtiden inte skulle visa sig att så är fallet.

Sverige, å sin sida, får en knäpp på näsan från storfinansen. Flytten är en signal om att Sverige inte har ett bra klimat för storföretag, och oppositionen öser nu kritik över regeringen för att ha drivit banken ur landet.

Nordea slipper de höjda avgifterna men förlorar goodwill. Flera stora svenska fackförbund har under torsdagen aviserat att de byter bank med sina miljarder.

Det senaste halvåret blev en duell som ingen av parterna gick desto starkare ur.