DELA

Svensk monarki en märklig anakronism

Det är med viss fascination man från finländsk synvinkel följer med den svenska debatten om vad kung Carl Gustaf gjort eller inte gjort i ungdomsåren, och hur han efter det eventuellt försökt dölja sina spår.
Kulmen nåddes i förra veckan när alla svenska tidningar redovisade resultatet av en opinionsmätning som visade att färre än 50 % av det svenska folket har förtroende för kungen, och att man hellre ser kronprinsessan Victoria som monark.
En försiktigt republikansk fråga här; Har alla i Sverige förträngt att en monark i en konstitutionell monarki inte är vald till sitt ämbete och därmed inte heller behöver bry sig om sin växlande popularitet?
Har alla glömt att det inte kan ordnas folkomröstning för att få Victoria på tronen

Med distansen över Ålands hav kommer en viss mättnade vad gäller kungliga skandaler.
Om svenskarna nu äntligen börjar tycka att en arvsmonarki inte är det styrelseskick man vill ha, inte bara för att det är en löjligt omodern och maktlös institution, utan också för att man inte i det systemet kan byta ut odugliga, otrevliga eller gamla och trötta regenter – då ska man väl lägga ner systemet, inte byta person på tronen.

En kunglig familj skulle gott och väl kunna försörja sig på sin privata förmögenhet och sitt pr-värde, även utan de officiella funktionerna, och skulle man fortfarande vilja anlita kungahuset för pr utomlands så kunde man ju betala för den tjänsten.
Nu ägnas i stället spaltkilometer åt att fundera över om kungen varit eller inte varit på porrklubb, syns eller inte syns på bild med nakna damer, ska erkänna, inte ska erkänna eller möjligen borde be om ursäkt för detta som ingen vet om han gjort.
Och hur dito alltså påverkar förtroendet för monarkin.

Det är väl klart att en bortskämd kunglighet som var ung på 1970-talet har gjort både det ena och det andra. Det är väl klart att hans kvinnosyn med dagens mått förefaller förhistorisk. Det är väl klart att det finns saker att gräva fram.
Frågan är, varför bryr någon sig.
Sverige är en modern rättsstat och en demokrati. Det borde inte behöva vara någon stor sak annat än för skvallerpressen vad en eller annan överklassgubbe gjort eller inte gjort.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax