DELA
Foto: Unsplash

Stressen som göms i kroppen

Kraftig stress kan förkorta livslängden med upp till tre år.
Många tänker att stressen försvinner så fort man hanterat orosmomentet, men den stannar kvar i kroppen. Därför måste man också rent fysiskt rensa bort lager av oro och ångest.

Enligt en ny studie från THL, Institutet för hälsa och välfärd, hör stress till en av de viktigaste faktorerna som kan förutspå hur länge vi lever.

Vid sidan av traditionella riskfaktorer som brist på motion, ensidig diet, alkohol och rökning står vår tids folkhälsosjukdom, stressen, för en signifikant minskning av vår förväntade livslängd. Kraftig stress kan nämligen äta upp cirka 2,8 år av mäns liv och 2,3 av kvinnors liv.

Negativ stress i någon form är vi alla bekanta med. Allt fler har också erfarenhet av allvarliga stressjukdomar, som utbrändhet och utmattningssymptom. Och en pandemi lär inte göra oss mindre stressade.

Enligt organisationen Psykisk ohälsa Finland är det många som hör av sig till dem för att prata om oro och ångest relaterat till coronaviruset. Det är också bevisat att motsvarande epidemier, såsom sars, lett till ökad ångest. Restriktionerna på grund av viruset har även lett till en mängd permitteringar och uppsägningar, vilket i sin tur har en direkt inverkan på den psykiska hälsan. Allvarlig kronisk stress är tre gånger vanligare hos människor som är arbetslösa.

Utöver pandemin bygger vi på med oro om framtiden, om klimatkrisen, om politisk turbulens i världen. För att inte tala om vardagens stress; relationer, pengar, jobb och den eviga bristen på tid.

”Ja, livet är oregerligt, det är inte lätt att vara människa, det är nästan omöjligt.” Det skrev August Strindberg en gång. Många är vi som stundvis, eller återkommande, känner igen oss i den frasen.

Men frågan är vad man kan göra åt det?

Många säger säkert: ta itu med det som stressar dig. Men även om vi lyckas eliminera stressfaktorn (vilket inte alltid är så lätt) och den mest akuta negativa stresskänslan så visar forskning att den ofta lämnar kvar i kroppen obearbetad.

”Bara för att du hanterar det som utlöst stressen, så betyder det inte att du hanterat de fysiska skeenden som stressen orsakar i din kropp.”

Det säger Emily Nagoski, som tillsammans med sin syster Amelia skrivit en bok om just stressen i kroppen. I boken ger de tips på vad som hjälper till att rensa ur systemet. Till exempel fysisk aktivitet, 20 sekunders långa kramar, skratt och andningsövningar hjälper oss att skala av lager av stress vi samlar på oss.

Vi har alla sätt att hantera stress som vi tror är bra, men som egentligen syftar till att undantrycka känslor. Det kan handla om att äta, dricka eller att distrahera sig med jobb, aktiviteter eller sociala medier.

”Vilken missanpassad hantering du än väljer så är det ironiskt att det som du hoppas får dig att må bättre egentligen får dig att må sämre – ofta mycket sämre”, skriver psykoterapeuten Melissa Samartamo på PsychCentral.

Vi lurar alltså ofta oss själva att tro att vi hanterar stressen, men egentligen gömmer vi bara undan den i kroppen. Och sen gnager den år av våra liv.

Nej, det är inte lätt att vara människa, det kan vi alla hålla med om. Men det kan bli lättare om vi släpper de bördor som negativ stress lagrar i kroppen. Kanske börja med att ge någon en obekvämt lång kram. Och ta en stund att fundera över hur du bäst rensar lager av uppdämd oro.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp