DELA

Storslam för Nauclér, och (S) för suppleant

Promenadseger är att uttrycka det milt. Elisabeth Nauclér fullkomligt sopade mattan med alla andra kandidater, som inte ens sammanlagt kom någonstans i närheten av hennes röstetal. Precis som väntat.
Man kan alltså lugnt hävda att Elisabeth Nauclér både stärkt sitt mandat och stärkt de partier som ställt upp henne eller ställt sig bakom henne. Även om de andra kandidaterna på listan inte spelar ens i samma division har det ändå gått bättre för samlingslistan som helhet än för kandidaterna som ställde upp för Allians för Åland.
En smärre sensation är det naturligtvis att Åland nu faktiskt för första gången i Christian Beijar (S) har en socialdemokratisk suppleant till riksdagen, och att man uppnått detta med så pass klara siffror.

Analysen är inte svår att göra. Socialdemokrater är partitrogna, och har röstat på sin kandidat, medan borgerliga väljare röstat på (den borgerliga) vinnaren, i trygg förvissning om att varken Henry Lindström eller Axel Jonsson egentligen hade för avsikt att komma in i riksdagen.
Icke desto mindre är det en framgång för Socialdemokraterna att för en gångs skull ha sin kandidat på den vinnande listan, och att dessutom knipa suppleantplatsen när man för första gången väljer att gå in i ett valsamarbete med andra partier.
Unga Axel Jonsson (Åf) gör ett mycket bra val, och har med råge uppnått det han och partiet ville, nämligen att profilera en blivande lagtingskandidat och ge honom rutin och råg i ryggen.
Åländsk Center gjorde, som man brukar, ett uselt riksdagsval, men att man nästan får pisk av Ålands framtid var lite otippat. Ingen kan väl heller påstå att Henry Lindström skulle ha storsatsat på sin valkampanj.

På allians-sidan kan man konstatera att Tony Asumaa är den kandidat som under kampanjen och när man tittar på valresultatet har seglat fram som en intressant lagtingskandidat för Liberalerna. Eftersom stödet för Nauclér var så överväldigande är det svårt att dra några andra slutsatser av valförlusten för Moderaternas del, men det är ju inte bra när sittande partiordförande Johan Ehn får bara snäppet mer röster totalt än en tämligen undanskymd socialdemokrat.
Folket har valt (eller ynkliga 51 % av det), och Ålands representant i Helsingfors heter Elisabeth Nauclér. Grattis till det, och lycka till.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax