DELA
Foto: Kremlins presskontor

Storpolitik bakom ryskt vapenskrammel

I går inleddes Vostok 2018 – Rysslands största militärövning sedan Kalla krigets slut.

Det är ett högre vapenskrammel än de tidigare storövningarna, men det finns mycket storpolitik i kulisserna.
I övningen ska närmare 300 000 marktrupper, 36 000 stridsvagnar och över 1000 flygplan delta i östra och mellersta Ryssland. Speciellt är att Kina är med i övningen för första gången. Kinas deltagande är begränsat jämfört med Ryssland, det rör sig om cirka 3 000 soldater och en del flygplan. Även Mongoliet deltar på liten skala.

En av de orsaker som uppges ligga till grund för övningen är att testa försvaret som Ryssland under flera år har rustat upp. Det handlar, enligt Ryssland, om att snabbt kunna mobilisera när en hotande situation uppstår. Övningen sägs vara defensiv, med andra ord menar landet att det ska träna att försvara de egna territorierna. Militärövningen är återkommande och brukar följa året efter den stora militärövningen Zapad (väst) som hölls förra året runt Östersjön.

Det är förstås en uppenbar maktdemonstration. Storskaligheten skrämmer Nato som över tid har flyttat fram sina positioner till Rysslands förtret. Men det finns också andra aspekter av övningen.

I den globala storpolitiken kan övningen och det ekonomiska forum som hålls i Vladivostok samtidigt ses som en signal att Ryssland och Kina har närmat sig varandra. Både Vladimir Putin och Xi Jinping ska delta i det ekonomiska forumet och troligtvis inspektera militärövningen tillsammans.

De ekonomiska sanktionerna har tvingat Ryssland att söka nya vägar för sina ekonomiska relationer. De upptrappade handelstullarna mellan USA och Kina är också en bidragande orsak till att Kina och Ryssland ser med allt varmare blickar på varandra.

Relationen mellan Ryssland och Kina har tidigare kantats av misstro. Under Sovjetunionen tävlade båda länderna om att bli den ledande kommunistiska makten och från båda håll fanns oro för någon typ av väpnad konflikt.

Nu är den oron borta. Och ett effektivt sätt att visa omvärlden vilka bra kompisar Putin och Xi har blivit är att både delta i ett ekonomiskt forum och en militärövning tillsammans.

Men militärövningen är förstås också en tydlig signal till meningsmoståndare västerut. Annekteringen av Krim, kriget i Syrien och även det brittiska utpekandet av den påstått statsledda attacken mot den ryska dubbelspionen Sergej Skripal har lett till ökade spänningar mellan Natoblocket och Ryssland, och både USA och EU har infört handelssanktioner mot Ryssland. Vostok 2018 är ett sätt att visa militär styrka.

Det är även en signal som visar att sanktioner bara sammankopplar Ryssland mera med Kina, både vad gäller militärt samarbete men även vad gäller investeringar. Utan västvärldens investeringar behöver Ryssland en stark samarbetspartner som kan fortsätta handla med dem.

Vapenskramlet är förstås oroande. Trots att det rent geografiskt är längre bort än tidigare stora ryska övningar så finns det givetvis en, speciellt för ett grannland till Ryssland, obehaglig känsla av en förhöjd krigsberedskap och den retorik som följer på en sådan här övning.

Men förhoppningsvis blir resultatet ekonomisk politik i stället för militär hybris.