DELA

Statuera exempel med Ryssland

De olympiska spelen närmar sig och världsantidopningsbyrån Wada meddelar att den ryska staten legat bakom ryska idrottares dopning. Nu kan hela landet diskvalificeras från de olympiska spelen. Det är rätt.
De som minns de biffiga kvinnliga friidrottsstjärnorna från Sovjetunionen under 1980-talet blir inte förvånade över beskedet att det förekommer dopning i Ryssland. Lika lite skulle de höja på ögonbrynen om det visar sig att någon amerikansk sprinterstjärna tagit förbjudna preparat.

Wada har nu avslöjat att det förekommit dopning i Ryssland som sanktionerats av den ryska regeringen och säkerhetstjänsten. Hittills har man konstaterat att testresultaten från friidrotts-VM 2013, vinter-OS året därpå och sim-VM i fjol manipulerats. De misstankar som funnits tidigare bekräftades av Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för det Wada-godkända laboratoriet i Moskva, när han avslöjade fusket och metoderna för fusket i tidningen New York Times i maj.

För första gången riskerar nu en hel nations idrottare utestängas från de olympiska spelen på grund av dopning. Det internationella gymnastikförbundet (FIG) har redan protesterat mot att alla ryska idrottare, oberoende av gren och förbund, riskerar att stängas av och vill att deras medlemmar ska få delta eftersom de inte är misstänkta.

Tyvärr faller misstankarna på alla ryska idrottare och gymnaster i ett fall som detta. Särskilt som det visat sig att den ryska regeringen hjälpt till att dölja dopningen. De oskyldiga drabbas på bekostnad av de skyldiga.

Vissa ryska idrottare har fått dispens att delta i OS, men de får inte tävla under Rysslands flagga. De får använda sig av den olympiska flaggan vilket kan ses som en lagom kompromiss.

Tiden för indignation är över sedan länge. Snarare väntar man bara på att beskedet ska komma när någon idrottare plötsligt blir överlägsen på banan. Jublet efter en seger får en udd av nervositet. När ska B-provet beröva vinnaren medaljen?

Den amerikanska antidopningsorganisationen kräver att alla ryska idrottare ska stängas av från OS. Det är naturligtvis väntat. Länderna är rivaler på alla plan och man kan tycka att det är ett onödigt hårt straff för de ryssar som är oskyldiga. Men vad är meningen med de antidopningsregler som finns om man frångår dem när man verkligen kan statuera exempel? Olympiska spelens trovärdighet sjunker markant om landet inte stoppas från att delta, anser flera internationella idrottare, och man kan bara hålla med.

Det har förts fram (halvseriösa) förslag om att ha ett mästerskap för de som vill dopa sig och ett för de som vill tävla rent. Då skjuter man bara över problemet, eftersom det troligen smyger in fuskare i de ”rena” tävlingarna.

Internationella olympiska kommittén (IOK) behöver visa musklerna i det här fallet. I skrivande stund har inte beskedet kommit huruvida Ryssland får delta i OS, men det är det enda vettiga beslutet. Genom att stänga ute hela landet visar man med tydlighet att det faktiskt ger konsekvenser när man dopar sig. Fuskare ska bestraffas, även de som finns på regeringsnivå.