DELA
Foto: Stefan Öhberg

Staden förtjänar ett bättre ledarskap

Moderaternas agerande i byggstopsfrågan gör staden en björntjänst. Nu behöver staden politiker med ledarskapsförmåga.
I morgon kl.19 sammanträder stadsfullmäktige för första gången efter sommarpausen. Men redan innan tv-kamerorna har slagits på går debattvågorna höga.

Vad är problemet? Moderaterna ilsknade till eftersom de anser att stadsstyrelsen fattat ett beslut som gör Mariehamn oattraktivt. Det var med rösterna 5–2 som styrelsen fattade beslut om att införa byggnads- och åtgärdandeförbud för alla tomter i Mariehamns centrum. Styrelsen utfärdade också ett rivningsförbud på två tomter där Dennis & Macke Ab vill riva två hus för att bygga ett lägenhetshotell. Rivningsförbudet fick moderaten Dennis Jansson, en av företagarna bakom Dennis & Macke, att gå i taket.

För det första . Ett av de största problemen i sakfrågan är ändå att få verkar ha insett att byggnads- och åtgärdandeförbud inte betyder ett totalt byggstopp. Man får bygga om byggplanen inte strider mot riktlinjerna delgeneralplanen.

Planfrågor är svåra, men grundtanken är att Mariehamn ska vara en växande stad som sporrar till företagande och tillväxt. Men om staden nu ger speciallov till någon finns det en stor risk för att det straffar sig senare. Samma regler ska självklart gälla för alla. Därför är det också självklart att tjänstemännen protesterar mot att någon ska få specialbehandling.

Det tyckte inte veteranpolitikern Roger Jansson (MSÅ). I fredags hotade han både stadsstyrelsen och vissa tjänstemän med kicken om inte styrelsen ändrar sitt beslut, enligt en intervju i tidningen Åland (25.4). Senare dementerade Jansson uttalandet.

Men som Nya Åland kunde berätta i lördagens tidning har tanken om att utsätta stadsstyrelsen för en förtroendeomröstning florerat hos flera moderater. Det mest anmärkningsvärda var att också stadsstyrelsens moderate ordförande Petri Carlsson skrev om idén internt i mejl.

Både Janssons och Carlssons agerande har skadat förtroendet mellan politikerna och de ledande tjänstemännen. Som styrelseordförande ska Petri Carlsson självklart driva politik. Men som ordförande har man ett speciellt ansvar för att jämka samman, inte enbart vara en frifräsare.

Varför är Moderaterna så upprörda?

I begynnelsen var tanken kanske att de skulle förbättra stadens rykte om de lyckades hota stadsstyrelsen till att ändra beslutet. De ville gärna visa andra kommunpolitiker att moderaterna minsann driver tillväxtfrämjande politik.

Det kaos som nu briserar ger precis motsatt intryck. I samband med Jomalas kommunsammanslagningsfrieri till Eckerö, Hammarland, Lemland och Lumparland levererade Jomalas styrelseordförande Harry Jansson (C) en bredsida mot Mariehamn. Han sade att Jomala absolut inte vill slås samman med Mariehamn eftersom man i Jomala inte upplever samarbetskulturen i Mariehamn som positiv. Förra veckans händelser lär knappast förbättra Mariehamns rykte.

Hur går man vidare?

Om det blir en omröstning om fullmäktiges förtroende eller inte återstår att se. Men med den information som finns i nuläget finns det ingen rimlig motivering till att styrelsen borde avsättas på grund av sitt agerande i byggstoppsfrågan. En misstroendeomröstning är ett mycket kraftigt verktyg. Det ska aldrig inte användas lättvindigt. Dessutom löser det inget per automatik.

För om alla styrelseledamöter avsätts kan fullmäktigegrupperna fortfarande föreslå samma personer. Om det händer finns det en stor risk för dödläge eftersom det är precis samma personer som ska komma överens om samma sak.

Är stadsstyrelsen mogen sin uppgift? Debaclet visar i alla fall bristen på ledarskap som enar och att kommunikation mellan styrelsen och fullmäktigegrupperna haltar. Byggstoppsfrågan visade inte bara en spänning mellan moderater och sossar, också Centern och Liberalerna var splittrade. Kommunikationen måste bli bättre mellan alla inblandade och viljan att hitta kompromisser måste öka. Nu har staden oförtjänt dåligt rykte.