DELA
Foto: Jonas EdsvikSLUTSPURT Elisabeth Nauclér leder in på upploppet, men Mats Löfström hotar. På söndag vet vi vem som korsade mållinjen först. (på bilden samtliga kandidater utom Kent Eriksson).

Spännande upplösning väntar på söndag kväll

Två huvudmotståndare, men vem vinner?
På söndag går landet till val. I riket ser Centern ut att ta hand om regeringsbildandet, men på Åland verkar loppet fortfarande vara öppet.

I går presenterade Ålands radio en pejling där Elisabeth Nauclér leder före Mats Löfström. Resten av fältet är rejält distanserade.

Ålands radio följde Nya Ålands mall för pejlingen, genom direkt möte med deltagarna och en uppdelning mellan staden (40 röster), Maxinge (30) och Godby (30). Det gör det lätt att jämföra resultatet mot Nya Ålands pejling som genomfördes för en dryg vecka sedan.

Det som först kan konstateras att färre svarar att de inte vet vem de skulle rösta på, 35 då mot 23 nu.

I övrigt framstår också i radions omröstning Elisabeth Nauclér och Mats Löfström som de två som slåss om platsen i riksdagen. Avståndet mellan dem är ungefär detsamma, men båda får fler röster nu (36–24 nu, 28–20 då).

Det finns ett par problem med en mindre pejling gjord mitt på dagen även om de tre olika platserna är ett försök att sprida på underlaget. Det första är förstås att underlaget är för litet. Både vår och radions 100 röstande ger inget statistiskt välförankrat resultat. Det andra är att man kan misstänka att de svarande inte till fullo speglar befolkningen. Många är på arbete eller i skola mitt på dagen, vilket skulle kunna ge att det är en åldersmässig felvridning av resultatet.

Den misstanken stärktes i Nya Ålands pejling då vi också öppnade för röstning på nätet. Där var Löfström helt överlägsen med 44 procent av rösterna. Men också där är underlaget för litet och röstfusk med flera röster från samma person är svårt att helt utesluta.

Icke desto mindre var Löfströms försprång på nätet väldigt stort, och man kan med fog anta att den röstgruppen till största del tillhör en yngre del av befolkningen.

Nu återstår tre dagar för kandidaterna innan vallokalerna slår upp portarna på söndag. Hittills har valkampanjen kanske inte till fullo klargjort var kandidaterna står i alla frågor, men den har varit fartfylld och intensiv.

Årets riksdagsval har varit betydligt livligare än den expeditionshistoria som gav Elisabeth Nauclér en förkrossande majoritet i det förra valet. Nu har det funnits hungrigare motståndare som faktiskt tror att de har en chans att ta över Ålands bänk i riksdagen. Tro gör mycket i sådana här sammanhang.

Framför allt Löfström, men också Mats Perämaa och Sara Kemetter har kampanjat med liv och lust i jakten på ett klippkort till Helsingforsflyget.

Möjligen kan man tycka att den sittande ledamoten Nauclér inte haft riktigt samma energi som tidigare. Möjligen är det att åtta år i riksdagen slitit, men mer troligt är att kandidera utan parti mot konkurrenter som har partiapparater i ryggen tar på krafterna. Årets valrörelse har också innehållit fler attacker än sist, och har som sagt innehållit motståndare som tror på vinst.

Än så länge får vi sätta Elisabeth Nauclér i ledarbilen inför söndagen. Men det kommer att bli jämnt in på mållinjen. Mats Löfström har farten uppe när nu upploppet nalkas och frågan är vem som kommer först.

Sent på söndag vet vi. Och fram till dess lär kampen vara hård.