DELA
Foto: Stefan Öhberg

Spännande läge inför valet

Läget inför höstens lagtingsval lovar en intressant och spännande valkampanj. Det finns en ny gruppering och två nya partiledare som ska tävla om väljarnas gunst – i kamp med gamla rävar och nya kandidater.

Hållbart initiativ har alla chanser att göra ett bra val och ta flera mandat. Senaste Åland gallup-mätning visar att de tar väljare från alla stora partier. Deras fördel, förutom att klimatfrågan i sig är verkligt het, är att de är en folklig rörelse som ligger i tiden och framför allt appellerar till nya, unga väljare.

Även om Hållbart initiativ inte funnits som parti så länge har frontfigurerna ändå länge gjort avtryck i debatten, vilket säkert väljarna lagt märke till.

Socialdemokraterna har ett knepigt läge. Regeringsansvar kostar ofta en hel del och nu har partiet varit drivande i flera av de stora reformerna. Samtidigt har tre – Göte Winé, Tony Wikström och Carina Aaltonen – av sju lagtings- och regeringspolitiker valt att inte ställa upp. Tillsammans samlade de 240 röster senast.

Med tanke på att klimatet blivit en allt hetare fråga är Carina Aaltonens avhopp ett stort avbräck, inte minst med tanke på Hållbart initiativs framfart. Det blir totalt sett en utmaning att bita i för Camilla Gunell.

Ett annat parti med ett svårt läge är helt klart Ålands framtid. Den färska partiledaren Pia Eriksson har ett tufft läge att som ny ta sig in i lagtingssalen och utöver det behålla eller utöka de två mandaten.

Föregångaren Axel Jonsson (med 281 röster i förra valet) är en sällsynt retoriker, medan Pia Eriksson, än så länge, saknar rutin. Hittills ser det okej ut med understöd i gallupmätningarna, men frågan är om det håller i sig när temperaturen stiger och tonläget höjs. Risken är stor att hon ses som ett osäkert kort.

Moderaterna tappar en av sina starkaste kandidater när Johan Ehn (365 röster, näst mest av MSÅ-kandidaterna i förra valet) valt att stiga av politiken. Ännu är det också oklart om Tage Silander (460 röster i förra valet) och Petri Carlsson ställer upp. Till det här hör att man har en ganska osynlig partiledare.

Situationen för moderaterna är ändå inte alls lika problematisk som för exempelvis socialdemokraterna, främst eftersom moderata väljare ofta är trogna partiet. Moderata väljare är också väldigt eniga i de stora dragen i sin politik. Kombinationen trogna väljare och tydlig sakfråga – ekonomisk utveckling – ger ett tacksamt utgångsläge.

Centern är det parti som har den mest stabila kandidatpaletten. Hittills är det bara Runar Karlsson av dagens invalda som meddelat att han inte ställer upp. Britt Lundberg funderar och senast förra veckan meddelade Roger Nordlund att han ställer upp. Centerväljarna har alltså en lång rad gamla politikerrävar– i första hand manliga sådana – att välja mellan.

För centern är kommunstrukturen viktig, men bland väljarna i allmänhet är frågan lågt prioriterad, enligt Åland gallup i juni. Att bara gå till val på att riva upp kommunstrukturlagarna räcker knappast. Dessutom måste partiet beakta att man i senaste gallup tappat till Hållbart initiativ. När man lägger upp strategin för hösten gör man antagligen klokt i att ha något mer än bara gammal rutin att erbjuda för att vinna valet.

Liberalernas situation är mer svårbedömd. Hittills har ingen av de i dag invalda sagt att de inte ställer upp, även om några av dem är osäkra. Liberalernas skärgårdspolitik kan göra att de tappar väljare, liksom hur de liberala politikerna i Mariehamn har agerat i stadsplaneringsfrågorna. Liberalerna har tidigare, enligt Åland gallup, haft ganska rörliga väljare och en del av dem kan gå till Hållbart initiativ.

Samtidigt har Katrin Sjögren lyckats visa på ett stabilt ledarskap under en av de mest turbulenta mandatperioderna någonsin i förhållandet till Finland, vilket kan ge henne viss lön för mödan.

Obunden samling med Bert Häggblom som partiledare kommer antagligen få en del ”gratisröster” tack vare att Bert Häggblom är man och ganska frispråkig sådan. Det här med tanke på att både moderaterna och Ålands framtid – som båda konkurrerar om delvis samma röster – nu har kvinnliga partiledare.

Åländsk demokrati har i stort sett övergått från att vara invandrarkritiskt till att vara ett klimatförnekarparti med inslag av drogliberalism, helt enkelt för att invandringsfrågan inte alls är lika het som i förra valet. Det är knappast omöjligt för Stephan Toivonen att behålla sitt mandat, men det beror också på hur han utvecklar sin klimatretorik.

Ännu kan allt förstås hända. Kampanjerna har knappt startat och det hinner ännu dyka upp både nya namn och frågor som kan vända upp och ner på läget, men som det ser ut nu kommer det att bli oerhört tajt mellan de stora partierna och mellan dagens regeringsblock och opposition.