DELA

Visst finns det goda feér

Ni vet att de finns.
Snälla, säg att du vet att de finns. Har du faktiskt inte sett dem?
Det kan vara den där sjuka, tandlösa gamla gumman som ropar ”hej” så glatt åt någon på gatan. Det kan vara busschauffören som alltid hälsar. Det kan vara den där trevliga expediten vid kassan på Kantarellen. Eller han som rusar efter dig när du tappat din mobiltelefon på gatan. Vem som helst, till och med någon som du aldrig pratat med!
Dessa har jag härmed utnämnt till Goda Féer.
Varför? För att de helt enkelt gör vår dag lite bättre, lite gladare. Vi blir alltid att le eller skratta när vi möter dem. De ber inte om mycket utan kämpar tappert på in en värld av ondska som så många demoner och människor bor i. För visst finns det de som gör vad som helst för att göra en människa olycklig; mobbare är bra exempel. Men de goda feérna väger upp dessa med sin existens och bringar glädje i världen. Kanske inte åt just de mobbade eller annars olyckligt utsatta, inte alla gånger i alla fall, men åt vissa ändå.

Kanhända du har en dålig dag, det regnar och du väntar på bussen. Du har inget skydd. Och så kommer den där gumman, med sina osynliga, skära, glittriga vingar och trollspöt som hon så snällt förvandlat till ett paraply, just för din skull. Vad tror du om det, va? Va?
Inte?

Nåja, ditt problem. Jag tror inte att féerna tror på pessimister heller. De försöker hjälpa dem men det enda som händer är att de blir sårade över att du inte är tacksam eller ens glad över deras hjälp. Det finns ju också de som är tacksamma, men inte vill visa det. Det är bara tragiskt.
Varför stänga in sina känslor? De kommer bara att växa sig olyckliga där inne, bra eller dåliga. Och då får vi en demon, eller mobbare som det heter i människotunga. Och ingen tycker ju om dem. Sägs det i alla fall. Jag har åtminstone aldrig tyckt om dem, och jag är knappast ensam.

Har du blivit mobbad? Kanske vi borde släppa lös en god fe på mobbaren? Men nej, det skulle inte hjälpa. Han skulle krossa henne, och hon skulle kvävas under all ondska. Jag tror inte på att ljusets kraft kan förstöra mörkret i vissa fall. Det finns sådana som är så hopplösa att de förstör allt i sin väg och féerna står maktlösa. Vad ska vi ta oss till?

Vi skapar fler féer. Vi måste förvandla demonerna till feér. Genom god uppfostran, glädje och lycka. Vi måste lära dem att le och vara glada utan att det är på någon annans bekostnad. Att de ska uppskatta små saker i livet. Att vara snälla. Att vara rättvisa. Det är viktiga saker som många blundar för.
Det är det féerna försöker visa oss. Så följ dem.

Johanna Danielsson