DELA

Visst är hunden människans bästa vän

Man skulle kunna säga att jag är lite som en crazy dog woman, för jag är verkligen besatt av dessa lurviga kreatur. Ända sen min familj skaffade vår vovve för dryga fem år sedan så har mitt hittills korta liv varit mycket mer värt att leva.
Bara vetskapen om att någon väntar på en när man kommer hem från skolan gör en glad, och att det alltid finns någon som bryr sig om en när man är ledsen.
Dock är min schnauzer ett väldigt dåligt exempel gällande det där med omtanke, men jag står fast vid att principen gäller då min hund bara är konstig.

Man har länge sagt att hunden är en människas bästa vän och det är sant. Den som säger emot har inte haft någon hund eller så är den bara konstig. En hund bryr sig inte om hur du ser ut, vad du står för eller om du har ett konstigt namn, den älskar en villkorslöst vilket många tyvärr utnyttjar.
Vår bästa vän har gått och blivit indragen i utseendefixering, ett påhitt av oss människor. Hundar avlas fram för att se perfekta ut och hålla måttet inom rasstandarden. Men ju mer ytlig avling desto mer hälsoproblem får stackrarna.
Ett bra exempel på sönderavling är mopsen. De är hur söta som helst och är väldigt populära i utställningar, men de är också en av de hundraser som lider av mest hälsoproblem. Den upptrycka nosen bidrar till andningsproblem samt stör ögonens funktion, men det gör ju ingenting, bara de är snygga och vinner priser.
Eller?

Det är sorgligt att se hur dessa underbara djur blir utnyttjade då de förtjänar mer kärlek tillbaka än de flesta människor. Om en hund blivit uppfostrad fel och attackerar en människa, då blir straffet oftast döden.
Men när det kommer till oss människor så är straffet mycket lindrigare. Det finns mördare och våldtäksmän som endast får fängelse. Orättvisa är inget nytt i världen men det är alltid lika fascinerande att dra upp det. Om vi människor nu är så överlägsna, varför orsakar vi mer oprovocerat våld än dessa djur?
Vi kan ju tänka, det kan inte dom?

Vi människor har haft hunden som kompanjon i tusentals år. De har hjälpt oss att jaga föda, vakta och i snöväder har de dragit våra slädar. I dagens läge kanske vi inte behöver dessa uppgifter gjorda av dem men istället har vi dem som sällskap.
Denna art har varit våra vänner en lång tid och vi börjar glömma bort det. Man behöver inte skaffa sig en hund om man inte vill, men säger bara att hunden är den ultimata vännen, inte människan. Jag tycker vi borde värdera våra vovvar lite mer, respektera dem lite mer samt sluta förstöra för dem genom avling och tortyr.
De är inte leksaker.

Elinore Hagman