DELA

Vintern kommer, är du redo?

”Winter is coming” stod det på Yles nyhetsuppdateringar på Facebook som visade bilder på snötäckta vägar i Lappland i går och Ellos som skickade ut reklam om vinterjackor per mejl. Citatet kommer från den populära tv-serien Games of thrones och jag är antagligen den enda i hela världen som inte har sett serien. Ändå känner jag till varifrån uttrycket härstammar ifrån. ”Brace yourself, winter is coming”, säger de i serien.

Att vintern kommer är ingen nyhet för oss nordbor. Ändå toppar nyhetssajterna med bilder på första snön i Lappland. Och när snön väl kommer söderut, ja då finns det inget slut på alla statusuppdateringar och instagrambilder på snö. Snö som kommer varje år, snö som vi först längtar efter men sen hatar i mars–april. Vissa börjar hata den redan i januari. Ja, om den ens kommer för då hatar vi den också. Vill man förklara vad hatkärlek är kan man göra det genom att exemplifiera det med snö. För snö är verkligen något vi både älskar och hatar har jag märkt.

En solig vinterdag i februari då det kommit en perfekt mängd nysnö, solen skiner och termosen med kakao är fylld och man sitter ute någonstans och njuter av tillvaron då älskar man snön. Men i april när den vägrar att smälta och slasket inte har något slut hatar man den. Vi ska inte ens gå in på det finska uttrycket ”takatalvi” alltså bakslag för våren.

Jag såg årets första konstsnö i helgen utanför byns ishall när jag var hemma och hälsade på mamma och pappa i Österbotten.

– Snart är den riktiga varan här, sa jag när vi gick förbi snöhögarna.

Jag fick lite lust att gå fram och känna och klämma ihop till en snöboll. Snön har den effekten på en, man bara måste göra en snöboll, snöängel eller snögubbe när man ser snö för första gången på länge.

När första snön faller är det alltid någon på arbetsplatsen som ropar högt, ”titta det snöar” och alla och tar en paus i arbetet och tittar ut genom fönstret på snön som faller ner.

Att tycka om snö är ungefär som att gå med converse i snöslask. Det känns som en bra idé först men efter en stund undrar man vad man egentligen gav sig in på. Det blir bara kallare och blötare och man börjar längta till våren.