DELA

Vill inte!

Det räcker nu!
Jag struntar i att det är sportlov och att de små barnen vill vara ute och tumla runt i snön. Jag har fått nog av vinter.
Det är kallt, det blåser, det är snö överallt. Efter alla milda vintrar har jag inga varma kläder att dra på mig när det skall skottas bort snö. Eller tömmas komposthink. Eller vad som helst som kräver att man sticker näsan utanför dörren.
Jag har visserligen ett par yllebyxor, gammaldags sort av mameluckmodell, men det är inte där jag fryser. Har antagligen aldrig gjort, för yllebyxorna fick jag i julklapp innan jag flyttade hemifrån. Hemifrån flyttade jag när jag var 18 år och det är 46 år sen. Eftersom de onämnbara fortfarande är helt användbara så kan slitaget under årens lopp inte ha varit stort.

När jag för en dryg vecka sen åkte taxi från järnvägsstationen i Kyrkslätt till Sjundeå (det går inte tåg till Sjundeå alla dagar) så påstod killen vid ratten att det inte hade varit över 0 grader sedan den första snön föll, den som blev permanent. Det var i början av december, eller kanske ännu tidigare.
Folk med perspektiv säger att det här är en helt normal vinter, sådan som vintrarna brukar vara. Men vintrarna brukar bjuda på en och annan mildvädersdag emellanåt Jag har inga statistiska bevis för det, men hur skulle vi annars ha byggt alla snöfästningar och snögubbar, utan blidsnö?
Med den här takten blir vi inte av med isen på Slemmern förrän in i maj. Som 1958, eller -66, eller -70, eller -85. Det är 25 år sedan Slemmern senast behöll isen in i maj. Några gånger har den gått i mars, någon enstaka i februari och så var det ingen is alls för två år sen. Men för det mesta har isen gått upp i mitten av april.
Någon som vill slå vad om att den inte hinner till dess?

Någon som vill slå vad om att den här vintern inte återkommer på 20 år eller så? Att det blir varmare framöver.
Någon som vill slå vad om algläget i sommar? Ni läste väl om forskaren, som räknade med mycket alger på grund av det omfattande istäcket? Inte ens den glädjen har man av en kall vinter, att det skulle hålla algerna borta. Till det krävs en kall sommar. Inte precis det man längtar efter nu.
Den enda glädjen med en kall vinter är att den tar kål på mördarsniglarna. Om man inte har lövhögar som de kan gömma sig i. Och det har man, för man vill ju ge eventuella igelkottar skydd för vintern.

Tänk om vi kunde styra över vädret, styra över flora och fauna. Hur länge skulle jorden då överleva? Tio år?
Om ens det. Och Aschberg skulle duka under för alla grannfejder som måste lösas.