DELA

Vilddjuret i Västernäs

Det var i torsdags. Jag var på väg till jobbet, klockan var litet före 9 och jag hade just kommit till backen vid Ringvägen ner mot Ålandsvägen. Längre ner i backen kom en bil emot när en liten motorcykel/ moped brakade förbi mig, väjde för den mötande bilen och fortsatte sin färd längs Ålandsvägen norrut.
Min mycket spontana reaktion var ”idiot”.
Det är möjligt att jag inte körde fullt 50, men att köra om när det kom bil emot! Jag följde framfarten med blicken och såg att vidundret svängde västerut på Södragatan. Bråttom till skolan kanske.

fredagen var jag aningen senare ute, det var ett par champinjoner på gräsmattan som måste bärgas innan jag for till jobbet.
Jag var halvvägs nere i samma backe mot Ålandsvägens korsning med Torggatan och Matrosgatan. Det är den där korsningen med en massa refuger och blå- och vitmålade stolpar mitt i gatan.
Då kommer det igen, vilddjuret från Västernäs (fast jag vet inte om det var samma). Snabbt hade han (?) hunnit upp mig och var på väg förbi precis innan vi kom till refugerna. Vad gör man? Saktar in, kör åt sidan så att vilddjuret skall hinna passera innan han kör i stolparna.
Vad dumt av mig. Han hade ingen som helst tanke på att återvända till vår del av körbanan, nejdå. Elegant svepte han förbi refuger och stolpar på mötande sidan och den bilist som kom emot oss på Ålandsvägen var i förskräckelsen på väg upp i gräsmattan på sin sida av gatan.

Men vilddjuret kom ju helskinnat undan. Vid Skillnadsgatans korsning var han faktiskt tvungen att sakta in för mötande trafik innan han svängde av västerut.
Tyvärr räckte mina ögon inte till för att fånga upp registernumret. Men hade det lyckats så lovar jag att den ungen hade fått en utskällning som heter duga. Och jag blanka den i vad eventuella föräldrar anser om att man lägger sig i deras uppfostran. Bara så ni vet.

Jag har bott i Västernäs i 11 år nu. Kört till jobbet i stort sett samma tid och längs samma rutt hela tiden. Aldrig tidigare har jag råkat ut för liknande. Men de som bor närmare Övernäs högstadium säger att det kan gå riktigt vilt till där med ungar som gasar på utan att se åt vare sig höger eller vänster.
Inte för att jag vet om det angår mig, men kunde man tänka sig att polisen då och då skulle ha litet uppsikt över hur det körs? Poliserna brukar visa sig vid Ytternäs skola i samband med terminsstarterna och det kan ha haft effekt. Åtminstone tycker jag att vi sköter oss rätt bra där nu.
Blotta anblicken av en polisbil borde ha en lugnande effekt också på mopedmarodörer. Räcker inte det så får ni väl stiga ur bilen och säga ”fy”.

HARRIET TUOMINEN