DELA

Victoria och jag

Var tvungen att tänka ett extra varv när nyheten briserade att jättemegasuperstjärnan David Beckham med den gyllene högerfoten skulle opereras i Åbo efter att han hade skadat hälsenan i Milans match mot Chievo i söndags.
Men nej, det var inte första april. Inte i närheten ens.
Och ja, han skulle opereras av samma specialist som jag blev bekant med när en mig närstående person fick hälsenan fixad på samma klinik i Åbo.
Av Sakari Orava, i dag namnet på allas läppar.
En liten mysig farbror som hummade och log och pratade om ditt och datt på god svenska. Som haltade lite. Som använde enbart högerhanden när han med stämjärn filade upp hälsenan så att den efter några månader var som ny – i alla fall nästan – och högst brukbar igen.

Vem kunde väl
ha anat att han i själva verket var en världsberömd idrottsortoped som haft många berömdheter liggande under kniven på sitt bord – löparna Haile Gebreselassie, Merlene Ottey och Frank Fredericks, Barcelonas tidigare stjärnspelare och tränare Pep Guardiola, italienska fotbollsspelarna Fabrizio Ravanelli och Pierluigi Casiraghi och Didier Deschamps och David Trezeguet från Frankrike.
Vilket autografblock ortopeden måste ha vid det här laget. Nu fick han dessutom Becks och frun Victorias namnteckningar också eftersom hon kom flygande ögonaböj från Los Angeles till Åbo för att hålla makens hand medan han opererades.

Ute i världen verkar Sakari Orava ha ungefär samma stjärnstatus som dem som han fixar till på sina privatmottagningar i Rom och Madrid. Efter att han opererade Pep Guardiola stod intervjuarna i kö i flera veckors tid, och efter den senaste bragden verkar han ha nått nästan gudalik status ute i världen.
Men att sy ihop hälsenan på en sådan ikon som Beckham fick nog pulsen att slå hårdare än vanligt, avslöjade Orava när han i går morse intervjuades i Yles tevesoffa.
Så nu har Finland både Nokia och superortopeden att gå på export med.
Och de ålänningar som går på export till Åbo för att opereras av Sakari Orava kan vara lugna och trygga. Ni är i de bästa händer, särskilt om era livskamrater följer med och tar hand om er på vägen hem som Victoria och jag gjorde.
Fast det är en viss skillnad på nattfärjan till Mariehamn och privatflygplan till Los Angeles.

Och nu
ett tvärt kast till något helt annat. Åländsk bilkörning när den är som sämst.
Onsdag kl 11.15, hörnet Ålandsvägen-Köpmansgatan. Bil på Ålandsvägen blinkar höger, saktar in, stannar för att släppa över fotgängare. Bil bakom gör en sväng ut till vänster, gasar på och kör om bil som stannat vid övergångsstället. Helt jädra livsfarligt för fotgängarna.
Som man brukar säga: Har du fått körkortet i flingpaketet eller vad?

ANNIKA ORRE