DELA

Vi måste ta en funderare kring messa-spalten

När Nya Åland införde messa-spalten var den ett glatt forum där vem som helst med en telefon kunde säga vad de tyckte. En insändarplats för alla och envar, inte bara de med tid och mod att skriva långa, genomarbetade insändare.
Då kunde en telefon blott sända 160 tecken. Många gjorde det, en hel del av dem kollade upp om någon de träffat var singel eller ej. Förhoppningsvis ledde spalten då och då också till att folk fann kärlek.

Men tiderna förändras och messa-spalten med dem. I dag är kärlekskranka förfrågningar sällsynta, de anonyma påhoppen fler. Generellt sett har tonen gått från nyfiket glad till ifrågasättande (vilket förvisso är bra) och arg (vilket är mindre bra). Allt för ofta måste vi här på redaktionen ta bort grova påhopp på namngivna eller lätt identifierade personer. Anklagelser mot enskilda företag förekommer frekvent.
Kort sagt; det finns problem med messa-spalten.
Det generella problemet är den låga ton som finns i allt för många mess. Ogina kommentarer, osakliga påhopp och insinuationer enkom menade att såra. Det är ingen trevlig utveckling.
Ett annat problem är det faktum att trots att vi på redaktionen anstränger oss för att rensa bland messen så slinker då och då mess igenom som aldrig borde blivit publicerade. Orsakerna till det är många, men det är ändock lika illa varje gång det händer.

Motsvarande utveckling har skett på nätet, men där har situationen blivit bättre efter att registrering nu krävs för att man ska kunna kommentera artiklar. I dag är nivån på kommentarerna till artiklarna på nyan.ax betydligt högre än de var när ingen registrering krävdes. Dessvärre går det inte att göra motsvarande med messen.
Det innebär att vi vet mindre om avsändaren av ett mess än kommentarer på nätet och ”vanliga” insändare där vi kräver att få veta vem som skrivit, även om det är tillåtet att i tidningen skriva under med signatur. Jag har dessvärre ingen bra lösning för detta i dag.

Mot bakgrund av detta har jag också börjat att på allvar överväga om messaspalten ska vara kvar. Fyller den fortfarande sin funktion som en plats för alla och envar att tycka till om samhällsutvecklingen på ett sätt som faktiskt bidrar till just samhällsutvecklingen? Eller har det här utrymmet i Nya Åland blivit en budbärare för hat, illvilja och personliga vendettor?
Svaret är säkert både och. Men den senare kategorin ökar, och någonstans finns självklart en gräns för när Nya Åland inte längre ska vara en budbärare för den typen av budskap.

Detta upptar som sagt mina tankar. Inget beslut är fattat, jag vet heller inte när det kommer att tas. Men jag vill gärna ha din åsikt.
Antingen via mejl (jonas.bladh@nyan.ax) eller genom den lättare varianten där du kan gå in och svara på veckans webbfråga ”Vill du ha kvar messa-spalten i Nya Åland?”. Du hittar webbfrågan på nyan.ax.

Jonas Bladh