DELA

Vi måste prata om det

Vi måste prata om det.

Vi måste prata om självmord. Vi måste prata om det som fortfarande är tabubelagt och som får bekanta att gå i krok på gatan när de möter dem som drabbats.

Redan efter den första delen i Nya Ålands serie om självmord hände något. Vi började prata om det.

Det var som att öppna en hårt stängd sluss lite på glänt. Många, många fler än man tror, har erfarenhet av detta som är det kanske svåraste av allt: Att en kär människa inte hittar ut ur mörkret och inte vill, kan, förmår, orkar leva längre.

Som ser självmordet som en utväg också för de allra närmaste: Ni har det bättre utan mig.

Som inte förmår blicka ut över det öde fält som varje självmord lämnar efter sig. Söndertrasade människospillror som frågar sig varför, som ständigt undrar om de kunde ha gjort något för att gjorda skulle ha förblivit ogjort.

Det går aldrig över, sa en till mig när vi hade börjat prata om det. Han är alltid en del av mig, sa en annan.

När någon har dött av sjukdom stannar folk och beklagar förlusten, kanske ger en varm kram.

Men när någon drabbats av en närståendes självmord vet vi inte hur vi ska göra. Vad ska vi säga? Hur ska vi klara av att möta blicken hos en mamma eller pappa, en make eller maka, en syster eller bror eller ett barn till en människa som valt att avsluta sitt eget liv?

Vi klarar det. Vi ska göra det. Det är inte oss det är synd om. Stanna, krama. Säg: jag vet vad som har hänt och det är så outsägligt sorgligt.

Eller säg inget alls. Bara krama. Gråt med den som gråter. Lyssna på den som pratar. Tro inte att det någonsin går över. Kanterna blir bara lite mindre vassa med tiden.

Till alla som missbrukar det anonyma nätet med hot och hat och uppmaningar att den utsatta ska ta sitt liv vill jag säga. Sluta. Det är nog nu. Ord betyder, och ord ska användas med varsamhet. Skäms, näthatare. Ni vet inte vilken skada ni ställer till med.

Självmord har funnits i alla tider. Konstnären Vincent van Gogh var en av dem som tog sitt liv. Lyssna på Don McLeans outsägligt vackra ”Starry starry night” på Youtube, bildsatt med konstnärens fantastiska målningar: ”But I could have told you Vincent – this world was never meant for one as beautiful as you”.

Kanske är det så att vissa människor är för sköra och vackra för den hårda och fula världen – om vi inte alla hjälps åt att göra den bättre.