DELA

Vi är så lika, sa Siso

Nu, ett par månader efteråt, vill Inga Heller minnas det så att Siso, den egyptiske guiden, vred lite på huvudet och såg sig ikring innan han uttalade följande:
– Egypten står still. Här händer ingenting. Mubarak håller på att sätta sin son som efterträdare på posten som president. Då händer det fortsättningsvis ingenting.
Ungefär så sa han. Kanske såg han sig om.
I januari tyckte sig Inga Heller se Siso överallt på Kairos gator i nyhetsrapporteringen från landet. Kanske var det faktiskt han.

Bekantskapen började inte så bra. Klockan 06.05 en morgon ringer det i hotellets telefon. Gobbin är i duschen för 06.40 ska de vara beredda att åka till S:ta Katarinas kloster och Sinai berg.
– Jag vet att den överenskomna tiden är 6.40, säger Siso på turistengelska, men det vore bättre om ni kunde komma så fort som möjligt.
Ok, iväg bär det. I minibussen placerar sig två medelålders par, Inga Heller med gobbe och ett par från Finspång. Knappt har vi slagit oss ner så hojtar Siso glatt;
– Välkomna till denna endagsutflykt till Kairo.
– Nej! Stopp!
Alla fyra protesterar. Siso skrattar.
– Skulle bara kolla att ni lyssnar, sa han. I vilken världsdel är vi nu, undrar han.
– Asien, visste gobbin att berätta till allas förvåning, gammal lots som han är.

Vi åker, med guiden Siso och en chaufför, i tre timmar rakt ut i öknen. Det blir tre timmar av sand sand sand och militärkontroll efter militärkontroll. Det är lite svårt att förstå att vitsen med militärerna är att det är en själv som turist som ska skyddas. De unga killarna med gevär ser hotfulla ut.
Siso är från Kairo, i 25-årsåldern. Han tycker om att vissla. Det låter som en fågel. Vi skojar om att han kan gifta sig med vår dotter.
– Är hon lika vacker som modern så betalar jag med kameler, säger han. Annars blir det får.
Att ge komplimanger åt vintertrötta turistfruar ingår säkert i utbildningen.
Senare roar han sig med att gissa våra yrken, det är hans sätt att underhålla sig genom långa vandringar upp på Sinai berg.
– Jag tror din man är pilot och du är säkert läkare.

Siso är påläst – och pratar hela tiden. Han förhör oss om våra kunskaper i vår egna kristna tro.
– Varför håller Jesus upp tre fingrar på den här ikonen, vill han veta.
– Äääh, säger paret från Finspång och ”Ähhh” säger paret från Åland.
– Det symboliserar Fadern, Sonen och Den helige ande, undervisar han.
Han är själv muslim, visar det sig.
– Vi är så lika, egentligen, säger han. Vi tror på en högre makt, på ett evigt liv, på alla människors lika värde.
Han har ett märke i pannan. Det är för att han ödmjukar sig i bön och lägger pannan mot marken. Ofta. Flera gånger om dagen.
Och vi ska vara lika?