DELA

Vi är nästan gröna

Ni är bara avundsjuka, skrev en messare nyligen om någon som tydligen hade haft synpunkter på självstyrelsefirandet. Det där att en del är lediga och andra inte.
Och hur är det då med oss, som är lediga hela tiden och inte får någon som helst känsla för att det skall firas. Vi är så avundsjuka så vi nästan går åt. Ni skulle bara veta.
Fast i år fick jag fira, för första gången på riktigt länge. Blev bjuden på fin middag med skumvin och äkta vild lax. Och mycket annat gott. Men det var inte självstyrelsen utan Nyan som bjöd.

Självstyrelsen firar jag såtillvida att flaggan åker upp. Men borde man egentligen låta bli (man är ju å andra sidan inte ensam om att bestämma i huset)? Och här handlar det inte om avundsjuka utan om något mycket värre – det handlar om en regim som gör skillnad på folk och folk.
Varför skall någon fira en självstyrelse, som behandlar sina medborgare ojämlikt?
Allvarligt, den frågan borde någon ge ett svar på.
En messare tyckte att det bara var att stänga butiken och hålla ledigt om man nu inte råkade vara offentligt anställd. Ok, är du ensamföretagare så kan du göra det. Det enda du då går miste om är din egen lön. Men om du har anställda så löper lönen för dem även om du ger dem ledigt den 9 juni. Det kan bli en ordentlig summa.

Nu säger vän av ordning att lönen löper oberoende av om du frivilligt ger de anställda ledigt eller om du tvingas till det genom lag. Det beror väl på hur lagen ser ut och vilka möjligheter till kompensation som erbjuds. När Sverige gjorde nationaldagen till helgdag för några år sedan så tog man istället bort annandag pingst som ledig dag. Vilket de facto var en försämring för löntagarna, men inte blev det revolution för det. Kanske för att alla behandlades lika dåligt.
Men eftersom det inte ligger i lagtingets makt att lagstifta om detta så får vi hitta på något annat. Helt enkelt avskaffa betald ledighet den 9 juni för landskapets och kommunernas personal på Åland. Det är klart att ingen ger ifrån sig en förvärvad rättighet hur som helst, men de som har åtnjutit förmånen kan istället se den om en tillfällig extra guldkant.

Man måste vara grön av avundsjuka för att komma med något sådant, säger ni som tycker det är rätt bra som det är.
Men jag tycker också det är rätt bra som det är – i huvudsak. Jag är inte avundsjuk, jag har det för bra för att syssla med sånt. Men rättvisa är viktigt. Orättvisan behöver inte drabba en själv för att man skall reagera, eller hur.
Om Mariehamns stad bjuder alla anställda på jubileumsfest, men sållar bort dem som är kortare än 1,65, skulle vi då tycka att det är rätt även om vi själva mäter ståtliga 1,70 eller mer? Nej. Vi skulle reagera skarpt mot orättvisan. Vi skulle reagera även om vi inte hörde till personalen. Även om vi inte ens bodde i Mariehamn.
Och stadens politiker skulle backa.

Med självstyrelsefirandet tror jag inte det blir någon ändring under min livstid. Men nog skulle det vara intressant att höra dem som kandiderar i valet i höst att motivera varför det skall vara som det är nu.

 

HARRIET TUOMINEN