DELA

Vesas raseri – nästan lika roligt som guldet

Jag lovar, jag ska göra mitt yttersta för att hålla mig seriös och vara stor i segern. Men gosse, det blir inte lätt…
Sverige vann alltså VM på hemmaplan efter att ha avfärdat både Finland (semi) och Schweiz (final) relativt enkelt. Den svåra matchen var mot Kanada där Fredrik Petterssons straff av transatlantiskt snitt avgjorde för Tre Kronor.
Som vanligt när Kronorna vinner inledde de uselt. Som vanligt när hockey-VM drog igång var jag ointresserad. Som vanligt när hockey-VM kommer till slutspel blev jag intresserad.
Och som vanligt när det går väl för Sverige rasar Finland mot allt. Och det är nu det blir svårt att hålla sig allvarlig.

Ilta Sanomats sportchef, Vesa Rantanen, fick tokspel både i egna tidningen och i Expressen över att spelarna i Tre Kronor tog på sig guldhjälmar i båset med ett par minuter kvar av finalen.
– Löjligt! Hemskt! Idiotiskt! Jag har inte ord för att beskriva hur bedrövligt det var. Jag är dödsallvarlig. Jag har aldrig har sett något så dumt, ryade Rantanen i Expressen och fortsatte:
– De där jävla hjälmarna. Jag vet inte vilket idiot som låg bakom, om det var sponsorn eller någon annan i kulisserna, men man gör inte så. Om man vinner guld så borde det vara nog med den där jävla medaljen som ska hänga runt din hals.
Sa någon dålig förlorare? Sa någon lillebrorskomplex? Sa någon till Rantanen att han kanske gick liiiite långt?

När guldhjälmarna kom fram i det svenska båset hade Henrik Sedin just skickat in 5–1-pucken i öppen kasse och definitivt stängt matchen. Resten av tiden var rena sambakarnevalen i Globen i väntan på slutsignalen. Guldhjälmar har svenska lag firat så länge jag kan minnas. Verkligen uppseendeväckande!
Men Vesa Rantanen har aldrig sett något så dumt. Han kan inte ha sett mycket. Han kan till exempel inte ha sett det flera miljoner youtube-användare har sett, nämligen när finländske målvaktstränaren Pasi Nurminen i fyllan och villan efter det finska guldet för två år sedan snubblar och nästan krossar VM-pokalen på flygplatsen i Helsingfors. Jag menar, vad är det mot att svenska spelare bytte hjälmar?

Men okej, Vesa Rantanen behövde väl få ut sina aggressioner mot att Sverige tog sitt nionde VM-guld (Finland har som bekant två, ett av den dessutom med svensk coach). Då glömde han också sin egen tidnings smaklösa hån av tvillingarna Sedin bara dagar tidigare. Tidningen gjorde klippdockor av Sedinarna och klänningar att klä dem i. Modernt… Och förstås inget som är så dumt som att några glada världsmästare tar på sig guldhjälmar.

Nej, nog får Rantanen ånga på där i på Ilta-Sanomats redaktion om både guldhjälmar, att prinsessan Estelle fick leka med pokalen och firande i Kungsträdgården.
Under tiden gläds vi som håller på Tre Kronor åt ett nytt guld och gratulerar Finland till en hedrande fjärdeplats.

Jonas Bladh