DELA

Vem har rätt till vad?

Vilka rättigheter har en katt?
Ibland när jag läser messen om hur folk försvarar sina katters rätt till det ena och det andra så har jag funderat på om det inte vore på tiden att instifta något i stil med FNs deklaration om katters grundläggande rättigheter. Rätten att gå fritt omkring, rätten att fånga möss och fåglar, rätten att bli milt behandlad och få mat och vatten på bestämda tider. Samt få sova i sängen, om den vill.
Vi människor har ju mänskliga rättigheter, men de kan inte appliceras på en katt. För oss människor är det inte tillåtet att gå naken omkring på stan (utan halsband), att använda grannens rabatt eller trädgårdsland som toalett, att inte ens ”spola” efter sig utan lämna korvarna fritt synliga på marken.
De mänskliga rättigheterna räcker inte till för det som kattälskare anser att deras små älsklingar har rätt till.

Mig rör det inte om någon märker ut revir på tujan eller smyger på fåglarna. Tujan överlever och fåglar finns det flera av. Och någonstans skall ju katterna uträtta sina behov om det inte är tillåtet hemma (vilket i och för sig är djurplågeri, katter måste få bajsa).
Så att katterna kackar i mina rabatter tar jag med ro. Men att ägarna tycker det är helt i sin ordning att deras älsklingar gör så, det är jag inte alls lika övertygad om att jag förstår.
Man kan inte förstå allt här i världen.

En annan sak som faller i ögonen vid messläsandet (nu frånser jag kontaktmessen) är ris och ros till rederierna. Det är antingen botten eller toppen. Aldrig mittemellan. Eller så bryr sig folk inte om att höra av sig om det var precis som det borde.
Senast var det Vikinglinjen som gjorde bort sig när Rosella inte kom in i hamnen i Kapellskär på fem timmar. Där bara låg båteländet och försökte, gång på gång. Men nej.
Passagerarna hade tråkigt. De fick bara cafeteriamat, trots att matsalen stod där tom och ropade på besökare.

Men ponera att smörgåsbordet hade dukats upp. Och så hade vinden mojnat precis så mycket att Rosella hade lyckats komma i land. Där satt passagerarna med fyllda fat och dubbla vinglas, för det var ju gratis. Och så kommer det order om att nu skall alla i land. Det är ju liksom idén med att ta färjan över, att gå i land när man kommer fram.
Hur många hade då krävt att få kompensation för den mat och det vin de inte hann få i sig? För vad är det för kompensation om man inte hinner ta ut den, den måste man ju få kompensation för!

Däremot var det en blunder att inte ge ut gratisbiljetter till alla. Fast en hel bunt. Om folk så till den grad gillar att sitta på färja att de vill ha fribiljett efter en särskilt svår och tråkig resa, då skall de ha det.
Det är ändå bara pengar hemåt för rederiet.