DELA

Vem glömde bilen efter festen?

Katter tycks trivas på Scheffersgränd. Soliga sommardagar sitter eller ligger de på parkeringen utanför mitt hus. De smartaste maximerar värmeintaget genom att lägga sig på motorhuvar eller biltak och riktigt gona sig.
En av kattstammisarna på gården – en stadig sak som är så självsäker att den inte går undan ens när den är i vägen för en bil – lär höra hemma litet längre norrut. På Klinten. (det skriver jag för att undvika messkritik från folk som bor på Klinten. De är mycket måna om att påpeka att Scheffersgränd INTE är en del av Klinten. Vilken stadsdel Scheffersgränd hör till vet de inte och det struntar de i. Huvudsaken är att det inte är Klinten. Kan det ha något med att göra att Scheffersgränd var/är litet för arbetarklassigt jämfört med egnahemshuskvarteren öster om Klintvägen?).

Hursomhelst,
katten från Klinten hade inget emot Scheffersgränd och den hittade snabbt sina rutiner. Ute på dagarna, med kattvänner i huset som serverade mat, och på nätterna sov den hos en dam i granntrappan.
När den behövde veterinärvård fick den det också.
När jag insåg hur elegant den ordnat det för sig så var jag inte bekymrad längre. Tänk om alla som hamnat på villovägar fick så mycket kärlek.

På andra sidan gatan ser jag något annat som behöver litet omtanke. Det är en personbil som stått på samma parkeringsplats – ja, hur länge? Minst ett år, tippar jag.
Den börjar se ruggig ut vid det här laget. Men i det här fallet räcker det inte med att sätta ut en matskål. När snön smälter i vår kanske man kan vaxa den.
Har ingen aning om vem som äger den, men den är svenskregistrerad och man kan faktiskt få fram litet information via offentliga bilregister på nätet. När jag kollade den var den inte besiktad och den har inte flyttat på sig sedan dess. Så knappast har det skett någon ändring på den fronten.
Och hur hamnade den där? Kanske glömde ägaren den efter sig på någon festrunda. Kanske vaknade han eller hon morgonen efter på stockholmsfärjan och kände att det var något som saknades – men vad?

Om den här bilen vore en sommarkatt hade Ålands djurskyddsförening för länge sedan sett till att den fått ett nytt hem .
Nu står den bara där, i stekande sommarsol och ihärdiga höstregn. Just nu är den insvept i en vinterskrud. Övergiven, kanske bortglömd. Det är bara en bil men litet synd tycker jag om den.