DELA

Vem behöver tv när man har Facebook?

Man behöver faktiskt inte se på tv längre. Som exempel kan vi ta måndagskvällen, när vår egen stjärnkock Michael Björklund syntes i svenska fyrans Kockarnas kamp.

Jag
hade glömt att det skulle komma. Tv:n sattes på en timme för sent av en annan i min familj som ville se att annat program.
Jag loggade in på Facebook. Varenda uppdatering handlade om Michael Björklund. Och jag skämtar inte. Det verkade som om hela min bekantskapskrets hade suttit framför tv:n under den Magiska Michaeltimmen och tittat på Kockarnas kamp. En del hade till och med tagit bild på tv-skärmen och lagt upp bilden på sin Facebookvägg med berömmande tillrop.

Lovorden
haglade, Michael hade sopat golvet med de andra när han filéade sill och hans glada sätt var den bästa reklamen Åland kunde få. Skrevs det. Och många kommentarer verkade vara skrivna i realtid. Fantastiskt nu när det talas om att folk inte skaffar sig tv-apparater längre. Det räcker med en telefon med Facebook och du får en komprimerad liverapportering från dem som faktiskt har tv.

Jag
såg, på Facebook, att Michael fick två medaljer under kvällens program. Det framgår inte hur många som delades ut, men det verkar vara en bra sak. Han vann en deltävling och även lagtävlingen. Men prima. Det är allt jag behöver veta!
Nu sparade jag in 50 minuter av mitt liv. Och nu såg jag just något annat på Facebook, faktiskt på Nya Åland egen Facebooksida. Om man missade tv-utsändningen av Kockarnas kamp kan man se den på lördag i tv, då den sänds igen. Kanske någon kan uppdatera live på Facebook ifall jag råkar vara ute i svampskogen just då?

Jag
har numera svårt att följa serier på tv. Jag glömmer bort vilken dag det är och vilken tid programmet kommer. Oftast blir det så att jag sätter på tv:n precis när programmet har slutat. Och får istället se den där miljonte reprisen av tionde säsongen av Top Model Norra Karelen.
Sedan suckar jag resignerat och tänker att nu när jag missat ett avsnitt lönar det sig inte att se på resten utan vänta på att hela säsongen visas på Netflix. Men i serier där det är slutresultatet som gäller, typ Kockarnas kamp, där det viktiga är att se om Michael Björklund vinner, kan jag spara tid genom att snabbt scanna av Facebook.

Jag
trodde att Michael Björklund blivit vardagsmat för oss ålänningar, men han hittar alltid nya sätt att väcka intresse hos oss. Nu ska jag med stor iver kolla Facebook nästa vecka när programmet sänds.
Om jag minns rätt är det ganska i början av veckan, strax före läggdags.

Nina Smeds