DELA

Vem är Mariehamns Sammy Ofer?

Kobrygga – lysande idè!

Vem blir Mariehamns Sammy Ofer som betalar den?

Det handlar om Pommern och planerna på torrdocka för museifartygets bevarande. Kommittén som arbetat med frågan tog ett föredömligt grepp om hela miljön i området med målet att skapa en maritim helhet genom att bland annat tydligare knyta samman Pommern med sjöfartsmuseet.

Det där känner jag igen. I maj 2008 var jag med mor och far i London och besökte National Maritime Museum i Greenwich. Pappa var gammal bekant med den i september 2007 nytillträdde museichefen Kevin Fewster, som arbetat länge inom samma område i Australien.

Fewsters stora projekt som ny chef var att ordna en entré på baksidan av museet – för att knyta samman museet med Royal Observatory, det berömda observatoriet som blickar ner över Greenwich från sin höga kulle.

Observatoriet hade nämligen fler besökare per år än museet. När de står där uppe och med fötterna på var sida om nollmeridianen vore det ju bra om de också såg en välkomnande ingång till museibyggnaden, tänkte Kevin.

Klokt tänkt , men det skulle kosta 35 miljoner pund. Förmodligen dyrare än en kobrygga mellan Pommern och Ålands sjöfartsmuseum, som är aktuell i vårt fall.

Men Fewster var bra på gång. I mars samma år hade redaren och mecenaten Sammy Ofer (1922–2011) donerat 20 miljoner pund till projektet. Några år senare gav han 3,3 miljoner till restaureringen av teklippern Cutty Sark, Londons Pommern som ligger i en torrdocka bredvid museet.

Museichefens förhoppning var att den nya ingången skulle vara klar till OS i London 2012. Det lyckades. Den 14 juli 2011 öppnades Sammy Ofers flygel med en ingång från Greenwich Park.

Skulle förvåna mig om det inte blev fajt bland tänkbara sponsorer om att få sitt namn på kobryggan mellan Pommern och sjöfartsmuseet.

När vi skiljdes från Kevin efter en trevlig kaffestund kastade jag ur mig en sista fråga: Känner du Nick Fisher?

Det har slumpat sig så att min gamla barndomskompis Mikael Hägerstrand i arbetet som jurist på ett kylrederi i Stockholm blivit god bekant med Londonkollegan Nick Fisher, i sin tur nära barndomsvän med Kevin.

Fewster tappade hakan och sken upp i nämnd ordning och började prata om fotbollsklubben Chelsea, som verkar vara hans och Nicks stora gemensamma intresse.

Några dagar senare förlorade Chelsea finalen i Champions League mot Manchester United. Något som i alla fall gladde en av personerna i denna text.