DELA

Vem apar efter vem?

Visste ni, kära läsare, att det på torsdagar fram till den 12 april är förbjudet att transportera en pall grönsaker från ändhamn till ändhamn med Miro transport ab. Men nu har landskapsregeringen gått med på undantag från detta för transporter från Åbo till Mariehamn under förutsättning att Miro har utrymme på lastbilen.
Hur är det om man har två pallar grönsaker, går det bra då? Eller vill ha sin pall transporterad någon annan dag än torsdagar?
Ni undrar förstås vad det här handlar om. Det handlar om ett beslutsprotokoll som är halvfärdigt formulerat. Och jag kunde inte låta bli att fastna vid det. Det är så sällan nuförtiden (kanske inte så ofta förr heller) att man stöter på roliga formuleringar. Och vi vet ju vad som avses. Så här står det ordagrant:
”Beviljades undantag från reglerna som förbjuder transport av en pall grönsaker från ändhamn till ändhamn med Miro Transport Ab på torsdagar från Åbo till Mariehamn till och med den 12 april 2007. Undantaget gäller endast i den mån utrymme finns på Miro Transport Ab:s lastbil.”

Vad mer? De spännande tiderna bara fortsätter. Och jag tänker inte på riksdagsvalet. Skall man aldrig få slå sig ner i den fasta förvissningen att allt är som förut och kommer att så förbli i tid och evighet. Amen.
Den här gången är det gudskelov inte vi som ändrar utgivningstid utan grannbladet. Vi har gjort det ofta nog de senaste 25 åren. Men i alla fall. I dag (läs i går) kunde vi i ensamt majestät berätta om branden på Parkgatan 24. Så blir det inte i fortsättningen.

Men
kära nån, omväxling håller en ung.
Jag har roat mig med att läsa messpalterna om de nya tiderna och konstaterat dels att många tycker det är bra som det är nu med en tidning på morgonen (de som får den då) och en på kvällen. Det är lätt att förstå. Dels messare som tycker att Gamlan alltid tar efter Nyan (det är väl ingen skam att ta upp bra idéer!). Men så kom det ett om att så kan det väl inte vara eftersom Gamlan i alla fall är 100 äldre. Så vem tar efter vem?
Just det. Draget till sin spets blir det att Nyan apade efter Gamlan genom att börja ge ut en tidning. Allt efter det är historia.

Jag såg ett konsumentprogram på tv nyligen som handlade om folk som hade bekymmer med sina fönster. De hade beställt nya, täta, treglasfönster och så var det plötsligt kallare än förut. Hos några, inte hos alla.
I något fall hade de nya fönsterägarna och leverantören grälat i fem år om vems fel det var. På reporterns fråga om vem som vann på det, svarade leverantören utan tvekan: Juristerna.
Så är det inte med tidningskonkurrensen på Åland. Här är det läsarna som vinner. Massor. Tack vare att Nyan apade efter Gamlan eller hur det nu var.
Hoppas ni orkar.