DELA

Vårt lilla egna fredagsbarbari

Som korrespondent i denna kalla och mörka nord måste man genast notera en sedvänja bland folk, hög som låg, som inte på nåt vis är av denna världen. Befolkningen, företrädevis unga med vuxnas samtycke, mister sans och vett om fredagskvällar och lördagskvällar. De gungar, de lullar, de lallar, de spyr.
Värst är de kulturellt betingade helgdagarna jul, påsk, midsommar samt traditionellt förekommande regionala älgfester, rådjurshippor och födelsedagskalas.

Det som händer är att folk förändrar sin personlighet och sinne med intag av en häxbrygd, en dryck kallad alkohol.
Människor blir helt som förbytta. Det vanliga omdömet försvinner helt. All självkritik far all världens väg. Det kallas ”att festa”, ”att ta”, ”att supa sig snygg” och betraktas som någonting helt självklart och naturligt.
Det finns till och med en slags annonstidskrift som inte gör annat än hyllar denna livsstil och rapporterar dumheter som sagts och gjorts i detta förvirrade och omdömeslösa tillstånd och som mer än gärna visar bilder på folk när de tappat greppet om sitt vanliga sansade jag – vilket i praktiken ofta nog innebär att de räcker ut tungan och slickar sin kompis på kinden eller rent av mitt på mun.

I detta kalla och mörka land betraktas detta som helt i sin ordning. Om någon lät bli alkoholen? Om någon gick sin egen väg och hittade på något annat än att byta personlighet varje helgkväll, skulle det antagligen leda till stora sensationsartiklar om det inte bara betraktades som så ”skämmigt” att ingen ens vill erkänna att man valt en sådan livsstil.
Visserligen finns i lagen en åldersgräns om 18 år, men få verkar bry sig. Föräldrarna minns när de själva var unga och de lustigheter som följde på alkoholbruket då. Detta vill man ju inte missunna dagens unga. 16 år är i själva verket en åldersgräns som mor och far i stugan ofta drar för att hjälpa sin avkomma att komma över dessa drycker.
Visserligen finns ett regelverk som säger att krogarna inte får servera berusade personer. Ha! Det är rena rama skämtet!

Behovet att fyllna till emellanåt betraktas i denna kulturkrets som självklart. Berusningstillståndets positiva effekter övervärderas.
Men i detta sanslösa tillstånd sker förstås också mången dumhet. De fulla utför livsfarliga bilkörningar och andra brott som sedan bittert ångras, de blir aggressiva och slår varandra, de våldtar sina kvinnor och det kan till och med gå så långt att både män och kvinnor mördas.
För oss utomstående ter sig dessa seder som obegripliga och djuriska.. Vi ska inte blunda för sanningen, men vi ska ändå hålla i minnet att inte alla deltar i detta barbari. Många åländska män skulle aldrig drömma om att slå ihjäl sina fruar. Inte ens berusade. Inte ens på julafton.