DELA

Värkpiller på macken, tack

Huvudvärkspiller på macken, vad sägs om det?
Ja tack, säger jag. Om jag bodde i Sverige skulle jag kunna köpa värkpiller, halstabletter och magmedicin (om jag skulle behöva) på bensinmackarna och i vanliga matbutiker. Den 1 november försvann apotekens ensamrätt till försäljning av 900 receptfria mediciner. I Norge och Danmark har man kunnat handla medicin samtidigt med mat länge redan.

I Finland
slår apotekarförbundet ifrån sig med näbbar och klor. Direktör Sirpa Peura säger så här till Hufvudstadsbladet: ”Jag förstår inte varför man ska ändra vårt system bara för att Sverige gör så eller för att dagligvaruhandeln vill”.
Tja, kanske för att det är bra för oss konsumenter att slippa vakta på apotekens öppethållningstider och dessutom få medicinerna billigare?
Dagligvaruhandeln har låtit näringslivets forskningsinstitut Etla undersöka för- och nackdelarna med att egenvårdsläkemedel får säljas i vanliga butiker. Priset skulle sjunka med kanske 15 procent, och för handeln skulle det betyda ett tillskott på 100 miljoner euro per år.

Apoteken
skulle naturligtvis drabbas av motsvarande minskning. Men skulle det egentligen vara så illa?
Att det lönar sig att vara apotekare behöver man inte vara Einstein för att begripa. En hastig blick på den åländska skattetoppen visar att de åländska apotekarna i fjol skattade för en förvärvsinkomst på 323.000, 155.000 respektive 87.000 euro. Det visar att apotekens omsättning är mycket god i dag.
Men priset på vanliga värkpiller med paracetamol och ibuprofen som verksamma substanser kunde i själva verket sänkas med mycket mera än 15 procent. På brittiska varuhuskedjan Morrisons i Skottland köpte jag tidigare i höst en ask med 16 stycken 500-milligramstabletter med paracetamol för 15 pence, cirka 20 cent, av kedjans eget märke. Typ Pirkka hos oss.

Här
får jag betala närmare 2 euro för 10 tabletter. Vad är det som gör att pillren är så dyra här när det handlar om samma substans? Vem tar hand om mellanskillnaden? Och varför bråkar vi inte?
Hälsokostbranschen har fått svälja att de vanligaste vitamin- och fettsyretabletterna med mera numera finns på butikshyllorna. Varför ska apoteken omhuldas så rysligt?
Och, det som i dagsläget stör mig mest: Varför är det bara apoteken som säljer vanliga öronproppar på Åland? Det kan väl inte finnas något som helst medicinskt skäl till det?
Men vi får nog vänta. Tidigast i nästa regeringsprogram 2011 kan det bli aktuellt att avmonopolisera apoteken.
Vi får väl hålla oss friska till dess.

För övrigt
så är jag nyfiken på vad kollegorna på Strandgatan ska ”avslöja” härnäst. Att det snart är jul kanske.