DELA

Våra söta små mördarsniglar

Väntar ni på vår och sommar och på de små söta mördarsniglarna som brukar småmumsa lite lätt på salladen i trädgårdslandet och som annars inte gör någon skada på varken människor eller djur, annat än att de lämnar slemränder efter sig på altanen?
Jag ser era häpna blickar och ögonbrynen som sitter ungefär mitt i pannan.
Nej. Jag har inte blivit galen. Jag har bara sett saken ur ett annat perspektiv.
Nämligen ett Floridaperspektiv.

Ett bostadsområde i Miami har invaderats av jättesniglar från Östafrika. Ingen vet exakt hur de har hamnat där, men det har de. Med besked.
De skapar skräck och hotar skördar. De kan bli 20 centimenter långa och har hus på ryggen som påminner om ett mindre radhus.
En enda jättesnigel – som precis som sin europeiska släkting är tvåkönad och kan befrukta sig själv – lägger 1.200 ägg per säsong. 1.200. Nu talar vi reproduktionsförmåga.
På Floridas jordbruksdepartement sliter man sitt hår och gråter blod. 34 personer jobbar heltid med att bekämpa de slingrande monstren. Sedan september i fjol har 35.000 sniglar fångats in.
Sniglarna tuggar sig genom melon- och jordgubbsodlingarna tills inget återstår. De konsumerar åtminstone 500 olika växter. Och som inte det var nog kan de också bära på en parasit som sprider en form av hjärnhinneinflammation till människor.

Man misstänker att sniglarna har kommit till Florida på grund av en incident som har utretts sedan 2010. En Miamibo som utövar den afrikanska religionen Ifa Orisha anklagas för att ha använt sniglarna i sina ritualer och han ska ha fått dem av en afrikansk kvinna som smugglade in dem för hans räkning under sina kläder.
Urk.
Därför har jag nu plötsligt börjat gilla våra vanliga mördarsniglar som efter detta borde få byta namn till något snällare. Nu när de verkliga mördarsniglarna har visat sina fula trynen.
Om de plötsligt uppenbarar sig i en trädgård nära dig, gå till attack direkt. Det räcker inte med kniv eller sekatör som när man nackar de snälla sniglarna. Här är det häcksax, spade och sopsäck som gäller.
Och du, om du ska hälsa på hemma hos någon i Miami, se för all del till att du inte släpar hem något av de 1.200 äggen. Det räcker för att Åland ska bli en riktigt jäkla slemmig ö utan minsta spår av turister.

Å andra sidan finns det faktiskt folk som har afrikanska jättesniglar som husdjur, läser jag på amerikanska amatörsnigelsällskapets hemsida. Och husdjur gullar man ju som bekant med.
Gulla med ett slemmonster. Blotta tanken får mig att spy. På riktigt.

Annika Orre