DELA
Foto: Stefan Öhberg

Våra älskade Facebookgrupper

Vi ålänningar älskar våra Facebookgrupper. Oberoende av om vi använder dem för att försöka sälja sunkiga gamla barnkläder, hitta försvunna djur eller diskutera IFK Mariehamns senaste bravader eller misslyckanden.

Jag är med i allt för många, av varierande orsak och nödvändighet. Här kommer några höjdpunkter.

1. Köp- och säljgrupperna. Egentligen är jag för rädd för att använda den.

Två gånger har jag försökt sälja saker där. Första gången vägrade köparen betala fullt pris för min gamla cykel, den där extra femman var nämligen viktig för henne (konflikträdd som jag är fick hon förstås sin rabatt).

Andra gången blev jag utskälld för att jag hade avslutat en budgivning någon sekund för tidigt. Jag hade ”förstört allt”, fick jag höra.

Nu håller jag mig på behörigt avstånd, lägger bara bud om jag är riktigt säker på min sak.

2. Bortsprungna djur. Nyligen har jag fått stor nytta av en grupp för bortsprungna djur. Familjens tolvåriga, smått dementa katthona hade nämligen fått för sig att gå några kvarter bort och mumsa i sig lite mat utställd för igelkottar, för att sedan inte hitta hem igen.

Ett inlägg som nådde en granne, som i sin tur nådde min mamma ledde till att katten ett par dagar senare var hemma igen.

Lika underlig som vanligt, men hemma. Nu har hon legat under matbordet ett par dagar i sträck, ätit lite, fräst ilsket åt de andra katterna och intensivt slickat rent alla som kommit i närheten. Allt är som vanligt.

3. Tokiga grupper. Tyvärr finns det ju också grupper jag bara är med i ironiskt. Jag får lite dåligt samvete ibland, men jag kan inte sluta tycka att det är hejdlöst underhållande med en viss grupp där alla sorters talande med andar, ljuset och det heliga diskuteras.

Allt från gamla damer till unga killar diskuterar här saker som för mig förefaller helt sanslösa. Jag vill inte döma folk för deras tro och övertygelser, men när en dam vill ”heala” en annans knä på distans, med tankekraft, och en annan försöker sälja rosa kristaller med magiska egenskaper kan jag inte undgå att fnissa lite.

Men de har ju en fin gemenskap

4. Nya Åland. Förstås måste ju kanske den viktigaste gruppen av de alla också nämnas: ”Nya Åland personal”. Detta är en exklusiv guldgruva av nyhetstips, frågor och efterlysningar.

Senast har här pågått en ytterst spännande jakt på den försvunna nyckeln till redaktionscykeln.

Nu är den återfunnen, tjuven är fast och allt är frid och fröjd på redaktionen.