DELA

Vår vår-matematik

En tussilagom. (Jo, så heter det, bestämmer Inga Heller.) Två blåsippa, tre vårlök, fyra nunneört, fem vitsippa, sex svalört…

WRAUM. Sju en motorcykel. Två nysande väninnor och tre gånger damm som röker från trottoarerna som sopas i staden.
Matematiken ska klaras av. Vi har ju vår i luften. Var har ni er?

AU AU AU… Fyratusen trehundratrettio ejdrar i ett sträck, blir ett ejdersträck – men dem fattade Inga Heller att hon skulle spana efter lite för sent så det funkade inte.
XX euro kostade cykeln på vårservice och 24 km i timmen är en lagom hastighet på väg till jobbet och 16 km i timmen på hemvägen. Och tiotusen etthundraelva vitsippor nickar åt henne, både på väg till jobbet och på väg hem från jobbet.

SPLASCH handen i kaklet. Så har hon simmat 19.000 meter i Mariebad – 19.000 meter ser mycket mer ut än 19 km, visst, – och hon känner sig hur duktig som helst som orkat upp 19 tidiga mornar – väckarklockan har fått spel vid 06.15 – för att under cirka 30 minuter tillryggalägga meter efter meter.
Att två kolleger i vårt tidningshus simmat 124 km respektive 87-nånting, är ingenting som denna mästersimmerska hakar upp sig på. På 19 km kommer man i simkampanjen till Kungsö i Lumparn. Den 31 april måste man ha kommit i mål. Det hade hon. Självklart. På våren är det lätt att känna sig duktig. Fast man är långt ifrån duktigast. Någon måste vara sämst också. Det bjuder man på när det är vår.

KLING KLONG, vackert vackert! Det är omöjligt att härma koltrastens melodislinga varje morgon och varje kväll.
Men 84 myror har de senaste veckorna marscherat i Inga Hellers kök. 82 av dem har marscherat rakt ner i saften som mest bara består av konstgjordheter och i denna röda sörja gett upp andan och möjligen hamnat i myrornas himmelrike, om det nu kan finnas något sådant.

RITSCH RATSCH. Garderober ska städas och ett bråtesfritt liv påbörjas. Ensommarklänning väntar på att det ska bli tillräckligt varmt. Två par stövlar sätts undan. Tre mössor och fyra halsdukar läggs i en kass. Det är ju fem före sommaren nu.
19 fönsterrutor skulle behövas putsas. Fem golv dammsugas. 14 familjeporträtt dammtorkas. En diskmaskinsknapp intryckas. Sju par sockar hängas ut på tork i vårvinden.
En bil behöver verkligen köras in i biltvätten. Och jodå, fyra däck har bytts.

KLÖS, två katter rullar runt på gräsmattan. 240 färgklickar pryder detta gröna golv. Ett vårlök, två krokus, tre scilla, fyra en julros som glatt Inga Heller från tiden före julen, och som gömde sig under snön i många veckor och tittade fram glädjande nog lagom till påsken igen och så nu här om dagen bytt färg från vit till alldeles ljuvligt rosa. Och fem, barnens julhyacinter som dyker upp ur jorden igen, varannan rosa, varannan blå. Och sex påskliljor, lagom till 1 maj, men ändå. Och sju… min sju. Det är vår.

Kiki Alberius-Forsman