DELA

Var finns knappen?

Om du har en tv, vilket du antagligen har, brukar du då trycka på en knapp för att få igång den eller sitter du och kodar in kanal för kanal?
Trycker på knappen och så litet till. Jaha.

Jag var avogt inställd till digitalboxen redan innan den installerades. Jag ville inte hålla på med teknik för att se en nyhetssändning eller en film. Jag ville trycka på en knapp. Med tanke på hur mycket det numera kostar att vara ansluten till MCA så ser jag det som en mänsklig rättighet att slippa fundera på tekniken.
Så när alla digitala kanaler var svarta och tysta på måndagskvällen var jag ärligt talat inte glad.
Nu hör det till saken att vi numera har en apparat med inbyggd digitalbox, så man klarar sig med en fjärrkontroll. Men tekniken kommer man tydligen inte ifrån.
– Har du kort. Vi har kodat om kanalerna och du kan inte se dem utan kort, sade killen som ringde upp på kvällen efter att ha hört min otålighet.
Har man betalat tusen pengar för en apparat som skall kunna ta emot allt så finns det väl ett kort. Skall jag behöva fundera på det?
– Klart det finns kort, sade maken per telefon från Helsingfors på väg till Stockholm. Han ville inte bli involverad i min teknikaversion.

MCA-killen lovade titta in följande dag och kolla läget. Vilket han gjorde. Kortet satt där det skulle. Allt var ok. Med ett undantag.
Boxen som kortet sitter i och som i sin tur finns instucken i apparaten var fel vänd. Har varit så hela tiden ända sen apparaten levererades och installerades. Men det har inte märkts förut eftersom det inte krävdes något kort tidigare för att ta emot de digitala kanalerna.
Om det har varit så, varför i fridens dar investerade vi då i ett kort ren i vintras eller när det nu var som boxen dök upp i huset?

Folk klagade som galningar på MCA förr, när allt var lugnt och det blev problem bara om vädret var dåligt. Nu, när det är bara konstigheter hela tiden, då håller de minsann tyst. Det måste ha varit teknikgalna gubbar som inte hade sysselsättning tillräckligt som gnällde. Nu har de händerna fulla med att koda och koda om.
Inte MCAs fel? Har jag påstått det?
Vad jag säger är att jag vill ha apparater som fungerar när man trycker på knappen. Jag vill inte ha all den där tekniken, den får någon annan ta hand om.
Men det löste ju sig. På tisdagseftermiddagen var det både bild och ljud på de digitala kanalerna. På tisdagskvällen vara bara bilden kvar. Allt ljud var borta, men inte överallt. Bara på de finskspråkiga kanalerna.
Kan man ana en högre makt någonstans?

HARRIET TUOMINEN