DELA

Var fanns männen?

Vi granskar alla!!! HBTQI – alla granskar vi!!! Det skanderade Nyans redaktion i strålande sol i helgen när Pridetåget gick igenom Mariehamn. Flera av Nyan-medarbetarna hade tagit med sig barnen. Ung som gammal viftade med de färgglada flaggorna och humöret var på topp i tåget som vandrade i en dryg timme. Det var mitt första Pridetåg och det levde upp till förväntningarna om bra stämning. Man blev inte bara fysiskt varm utan också varm i själen för att så många slöt upp.

När man går i Pridetåget har man gott om tid att prata. Ett av de självklara ämnena var förstås hur vi skulle kunna göra vår bevakning bättre.

Om vi ska granska alla ska vi också rannsaka oss själva. När vi hade kommit halvvägs, vid Esplanaden ungefär, började diskussionen handla om att jämställdhet. Någon iakttog snabbt att det endast fanns kvinnor i Nyan-delen. Inte en enda man.

Det kan förstås vara en slump. Men jag köper inte riktigt den förklaringen.

Vädret var otroligt vackert i helgen, havet börjar äntligen bli perfekt för att bada i och många behöver säkert ta vara på den lediga dagen om semestern har varit stressig. Dessutom firade flera av männen sin sista semesterhelg och var säkert inte alls sugna på att komma in till staden från stugan.

På Nyans redaktion är könsfördelningen ganska nära det magiska 50–50, nio kvinnor och nio män. Kvinnorna kunde ju ha resonerat precis som männen, rått om sig själv och sina nära och kära och stannat hemma.

Nu var det inte så. Det var kvinnorna som var på plats.

Vad kan det ha berott på? Kan det bero på att jämställdhet och jämlikhet fortfarande ses som en kvinnofråga? Kan det ha att göra med att de som är vana att kämpa för sina rättigheter har lättare att ställa upp och stötta andra än de som inte behövt hävda sina rättigheter utan fått dem per automatik?

Men på tal om barn. Samtliga tio barn som gick i Nyans del var pojkar. Ska bli kul att se om de kommer att gå i Pridetåg som vuxna och kämpa för andras rättigheter.