DELA

Vår bästa tid är nu

Aldrig trodde jag att jag skulle låna en spaltrubrik från en Jan Malmsjö-låt men nån gång ska vara den första.

Min mor som är född 1933 brukar säga att det var i precis rätt ögonblick. Femton år hade gått efter att det första världskriget tagit slut. När det andra världskriget började var hon fortfarande ett barn och på Åland slapp hon se krigets fulla fasor.

Sen kom återbyggnadsåren med tillväxt, jobb och framtidstro. Både öst och väst hade atombomben men det kalla kriget ledde inte till något tredje världskrig.

Kriget i Vietnam var långt, långt borta. Sveriges TV rapporterade om statskupper i Chile och Kennedymord i USA. Det mesta hemska som hände var på betryggande avstånd från Åland.

Människan kom till månen och någon uppfann datorer för hemmabruk. Min mor är ingen tekniknörd men hon har lärt sig använda en läsplatta där hon researchar blomarrangemang från vardagsrumssoffan i Gölby och spelar digital alfapet med sina barn och sin syster.

Det är fantastiskt, tycker både hon och jag.

Njut medan det varar för framtiden vet vi inget om.

Jag hoppas att jag kan blicka tillbaka på mitt liv om trettio år och säga som min mor, att jag föddes i rätt tid.

Om man gräver ner sig i nyhetsrapporteringen om terroristattentat, flyktingar som inget land vill ta emot, nordkoreanska kärnvapenhot och amerikanska presidentkandidater som tycks vara hämtade från den mörkaste av politisk satirer blir slutsatsen att det ser för jävligt ut.

Det är inte första gången.

Men diktaturer rasar ihop. Berlinmuren som byggdes 1961 revs tre decennier senare. Det goda vinner gång på gång – även om det tar tid.

Så jag vågar se fram mot många goda jular.