DELA

Var är du, Oppfinnar-Jocke?

När man sitter, eller snarare ligger, hos tandläkaren hinner många tankar korsa ens hjärna. Förutom de som har att göra med att man måste överleva även detta besök kan man till exempel fundera ut sätt att slippa tandläkaren. ( Ja, jag vet att ni snusförnuftiga ”aldrig-haft-ett-hål-i-tänderna” människor föreslår tandborstning, men det känns inte som en kreativ lösning).
Till exempel tycker jag att man kan ta modell av Harry Potterböckerna och skapa en trollformel som reparerar hål i tänderna eller spruckna plomber. ”Reparo karius” eller nåt.

Mer verklighetsförankrade
är dock diskussionerna som jag förde med tandläkaren och tandsköterskan förra veckan. Varför har ingen hittat på borrar som inte låter så mycket? En stor del av min tandläkarskräck beror på det avgrundslika, märg- och bengenomträngande ljud som borrar och slipar har. Själv vet jag inte om det är tekniskt möjligt, jag vet ju knappt hur en borr ser ut eftersom jag kniper ihop ögonen hela tiden.
Maskinernas ljud är även en direkt hälsofara för personalen som måste lyssna på det hela dagarna. Inte för att jag gillar tandläkare, men de måste ju också få leva och höra.

En fråga till.
Varför har ingen uppfunnit en liten RUNDAD röntgenplatta för munnen? De som har bitit ihop om den hårda rektangulära plattan och känt hörnen gräva sig in i gommen vet vad jag talar om. Och för att inte tala om kväljningarna man får av den.
Sedan finns det en apparat som fotograferar tanden när man ska få en porslinsplomb. Måste den vara så stor? Kan man utföra titthålskirurgi kan man väl fixa till lite mindre apparater till tandläkarna?
Jag vet också att tandläkaren och tandsköterskan hade många bra idéer om andra saker som kunde förenklas. Det var något om att blanda ihop något med något annat. Men jag hörde inte riktigt för deras samtal överröstades av borrandet.

Och vart
tog fluortanten vägen? Hon var inte bara bra för tändernas fluorskydd utan också för borstandet. Med den stora tandborsten och de enorma löständerna visade hon hur man håller borsten i sned vinkel mot tänderna och borstar först den övre käken och sedan den undre. När jag försöker förklara det för barnen blir det inte samma effekt. Det kanske funkar bättre med barnbarnen om jag hunnit få löständer då.

Så varsågoda
alla kreativa uppfinnare, beställningen är gjord. Nu är det bara att leverera.

P.s. Tandläkare är bra. Utan dem skulle vi alla ha ruttna tänder och hjärtproblem. Jag bara skojar att jag inte gillar tandläkare. Mest gillar jag Sofia. Hon är den enda som får mig att frivilligt öppna munnen.

Nina Smeds