DELA

Välj bästa däcken för sämsta förhållandet

Morgon, nattsvart, lite frost. Och halt som attan.
Hade det varit förra vintern, då jag fortfarande bodde i Stockholm, hade jag vetat vad det skulle innebär på väg till jobbet: köer, olyckor och lallare med sommardäck trots vinterväglag och vinterdäckslagar.
– Men ju bor jag ju på Åland, tänkte jag när jag huttrande satte mig i den utkylda bilen och styrde mot Mariehamn.
Visst var det ganska halt, lite svartis till och med på sina ställen, men mina dubbade vinterdäck gjorde vad de skulle och gjorde färden trygg utan sladdar. Det var, kort sagt, inget problem att köra i ett före man inte var riktigt vad vid efter en lång sommar och en längre höst.

Halvvägs till stan var det som att jag var tillbaka i Stockholm och den förhatliga Essingeleden igen. Nej, det var inte samma mängd bilar eller olyckor. Men väl en rejäl fartsänkning.
När man av bilen framför tvingas köra 55 km/tim på en bred och fin 90-väg brukar det bara finnas två alternativ till orsaken: slitna vinterdäck utan dubb, eller sommardäck. Så var det också den här gången. När farten sänktes i Godby kunde jag spana lite på bakdäcken på bilen framför. Mycket riktigt – inte en dubb så långt ögat nådde. Det jag hann se av mönstret tydde också på att någon slarvat med bytet till vintersulor.
År efter år visar testerna att dubbade däck är vida överlägsna de andra varianterna på vinterväg. År efter år väljer många att ändå köra utan dubbar i däcken. Det låter lite mindre, slits inte lika fort. Visst, och du dör fortare också.

Kanske är jag lite egoistisk nu, men jag vill inte ha osäkra bilar på vägen när jag kör. Hur van jag än är på att hantera min bil på isigt underlag kan jag ju inte styra andra.
Så nästa gång du ska byta däck, strunta i att däcktillverkarna helst inte vill utveckla dubbdäck (det är ju nästan bara vi i Norden som behöver dem), strunta i att svenska myndigheter gör tv-reklam som säger att du ska köra dubbfritt. Välj det säkra alternativet. För din skull. Och min.
– Men, säger säkert någon, jag har kört dubbfritt/med gamla däck/med sommardäck hela mitt liv och inte råkat ut för någon olycka.
Grattis till dig. Själv väljer jag att gardera mig mot värsta tänkbara scenario. Därför försäkrar jag huset mot brand trots att det aldrig brunnit, jag tar på mig bilbältet trots att jag inte tror att jag ska krocka – och därför väljer jag den däcktyp som vi vet är bäst när underlaget är som sämst.